- hirdetés -

Virtuális térben, előadásokkal emlékeztek meg a Magyar Tudomány Ünnepéről a Kodolányi János Egyetemen november 18-án. Az előadások nem csak az intézmény hallgatói számára voltak elérhetők, minden érdeklődő csatlakozhatott.

A Kodolányi János Egyetemen egy egész hetet ölel fel a Magyar Tudomány Ünnepe, ilyenkor tartja ugyanis az ősszel esedékes tematikus hetét az orosházi székhelyű intézmény. November 17-én Rakonczay Gábor többszörös világrekorder óceánátszelő, evezős és kenus előadását hallhatták az érdeklődők, de rajta kívül még további cégvezetők is a virtuális pódiumra léptek, akik a karrierépítésről és beiskolázásról tartottak prezentációt az online hallgatóságnak. Dr. Malatyinszki Szilárd székhelyi központ igazgató elmondta, ezeken az előadásokon sikerült túllépni a várt hallgatói létszámot, több mint kétszázötvenen követték figyelemmel az előadásokat.

A Magyar Tudomány Ünnepére minden évben nagy figyelmet fordít az intézmény. Az elmúlt esztendőktől eltérően azonban idén nem volt tömeg, nem voltak kiállítók és nem volt hallgatóktól hangos a Gyopárosi úti épület. A koronavírus-járvány miatt a már hagyománnyá vált rendezvény a virtuális térbe szorult, mindenki otthonról csatlakozhatott az online prezentációkhoz.

Szatmári Péter rektorhelyettes köszöntötte a jelenlévőket, majd hangsúlyozta ezen napnak a különlegességét. Az előadások sorát Dr. Malatyinszki Szilárd kezdte meg, témája az oktatás és a térségfejlesztés kapcsolata volt. Az igazgató Fejér és Békés megyéket állította szembe egymással, és hasonlította össze a két térséget. A prezentációból kiderült, hogy mindkét megyében csökkent a köznevelési intézményekben tanulók száma az elmúlt években, akárcsak az egy pedagógusra jutó diákok száma is. Dr. Malatyinszki Szilárd vázolta, Fejér megyében magasabb a diplomások száma, mint Békés megyében. Hozzátette, hasonló oktatási beruházások mellett a gazdasági fejlettség jelentősen eltér a két térség között Fejér megye javára.

Az igazgató beszélt továbbá a családi vállalkozások generációváltásairól is. Elmondta, ezen vállalkozások javarészt a kiskereskedelmi és mezőgazdasági szektorban, valamint a vendéglátóiparban helyezkednek el, ezek többsége már a második generációt nem éli meg.

Sikeres településvezetés

Dr. Malatyinszki Szilárd beszélt továbbá a sikeres települések, sikeres városvezetés hátteréről is. Mint mondta magas az országon belüli lakóhelyváltoztatás, a míg a falvakról városba, addig a városból városkörnyéki falvakba költöznek az emberek. Hangsúlyozta, egy településváltás esetében a biztonság milyensége, a munkahelyek minősége, a szolgáltatások színvonala, valamint a környezet élhetősége számít fő szempontnak.

A vállalkozások esetében fontos, hogy a település megfelelő úthálózattal rendelkezzen, legyenek partnerek, mennyiségi és minőségi munkaerő, megfelelő jogszabályi környezet a vállalkozás működéséhez, de a legelengedhetetlenebb a nyitott településvezetői hozzáállás. Kiemelte, a településvezetők fejlesztése, képzése mindenkori szükség.

Fábián Ferenc, a békéscsabai Euro Consult Oktatási és Tanácsadó Központ ügyvezetője a sikeresvállalkozásról tartott előadást. Elmondta, egy vállalkozás csak hittel, akarattal és munkával lehet sikeres. Hangsúlyozta, fontos, hogy ne másoknak, hanem saját magunknak akarjunk megfelelni, továbbá merjünk új dolgokat kipróbálni. Leszögezte, már a kezdetek elején le kell fektetni egy üzleti tervet, felmérések kell készíteni, továbbá kialakítani egy megfelelő marketinget

Buzai Csaba, a Justh Zsigmond Városi Könyvtár igazgatója is előadást tarott „Egy könyvtár, ami több, mint adatbázis” címmel. Az igazgató bemutatta mit is tud nyújtani egy könyvtár a pandémia idején, valamint azt, hogy milyen szolgáltatásokkal áll a város lakossága és az egyetem hallgatói részére az intézmény.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.