- hirdetés -

Sokan szeretnek a főszezon után is a vizek partján pihenni, a ragadozót, süllőt, csukát kergetni. A mostani, járvánnyal sújtott, rendelkezésekkel tarkított időkben azonban jó odafigyelni, mert könnyen bajba kerülhet a horgász. Vannak persze jó hírek is.

Jó ha odafigyelünk

A MOHOSZ tájékoztatója szerint „este 7 óra és reggel 5 óra közötti időben az éjszakai horgászat általánosan nem engedélyezett.”. Tehát aki munka után akar egy gyorsat pecázni, figyeljen oda, hogy bár 8-ra kell hazaérnie, de csak 7-ig horgászhat.

A MOHOSZ OHSZK felhívja a horgászokat és a horgászszervezeteket, hogy kövessék nyomon a hiteles kormányzati tájékoztatást nyújtó www.koronavirus.gov.hu oldalt, illetve külön is tájékoztassák a fokozottan veszélyben lévő idős horgásztársakat, továbbá tartsák be az aktuális veszélyhelyzeti, védelmi, járványügyi rendelkezéseket. Felhívja a horgászok figyelmét, hogy a halőr az aktuális védelmi, járványügyi jogszabályi rendelkezések megszegőit a rendőrhatóság felé feljelenteni köteles, a jogszabályi és horgászszervezeti járványügyi előírások és korlátozások be nem tartása esetén a horgászat beszüntetését kezdeményezheti.

Ha ősz, akkor telepítés

Jó hírek érkeztek a KHESZ háza tájáról. Sok telepítés történt a szövetség által kezelt vizekbe, tavakba, holtágakba, folyóba. Az ősz ma is kiemelt állományfrissítési időszak, hiszen a halastavakban ilyenkor történik az év végi utolsó lehalászási hullám és a tavak vízeresztésével amolyan szezonvégi „készlet kisöprés” történik. Ilyenkor a szokásos háromnyaras állományok mellett általában lehetőség nyílik nagyobb mennyiségű keszegfélék beszerzésére, de az ősz hagyományosan a sügér és compó beszerzésének időszaka is.

Amolyan év végi készletkisöprés zajlik a tavakon (Fotó: KHESZ)

Az idei őszi telepítések során a KHESZ október utolsó harmadáig két-háromnyaras sügérből 390 kilogrammot; háromnyaras pontyból 33.418 kilogrammot, extra méretű pontyból 92 kilogrammot, egy-, két- és háromnyaras dévérkeszegből 5982 kilogrammot; egy-kétnyaras süllőből 278 kilogrammot; háromnyaras compóból 500 kilogrammot; egynyaras balinból pedig 25.000 darabot helyezett ki. A telepítéseknek ezzel azonban koránt sincs vége erre az évre. Háromnyaras compó és egynyaras süllő még biztosan várható, de a remények szerint háromnyaras és extra méretű pontyra, illetve dévérkeszegre is van kilátás az egészen december elejéig elhúzódható idei KHESZ halasítási programban.



Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.