- hirdetés -

Minden bizonnyal sok olvasónak ismerős lehet a „szocpol” támogatás amely évtizedekig élt a köztudatban mint folytonosan változó feltételekkel az állam részéről nyújtott lakástámogatás. Mostanában már ez a megnevezés kezd kikopni a közbeszédből, és helyette megjelent a CSOK (Családok Otthonteremtési Kedvezménye), és megjelentek olyan új kifejezések is mint a Babaváró hitel (támogatás), a „Falusi” CSOK, az „ÁFA visszatérítés”, az állami kamattámogatással nyújtott „CSOK hitel”, a „Lakásfelújítási támogatás 3 millió” és még sok egyéb megoldás, amivel a jelenlegi kormányzat költségvetési forrásokból igyekszik támogatni a saját lakáshoz jutást.

Ezen támogatások szabályait kormányrendeletbe foglalták, és készült hozzá a Pénzügyminisztériumban tájékoztató anyag is, de a rendszer annyira bonyolulttá vált, hogy felkészült és tapasztalt pénzügyi tanácsadó nélkül szinte lehetetlen eligazodni a lehetőségek között.

Ennek a felismerése vezetett minket arra, hogy felkérjünk egy bankoktól függetlenül működő, ugyanakkor a banki finanszírozásban már több mint 25 éve aktívan részt vevő pénzügyi szakembert arra, hogy írjon meg egy cikksorozatot, melyben „emberi nyelvre” lefordítva a rendeleteket – kiegészítve személyes tapasztalataival a gyakorlati lebonyolítás terén – megpróbálja érthetővé tenni a szabályokat.

A cikksorozat első részében a sokakat érintő használt lakás (ezen minden lakáscélú ingatlant értünk) vásárlási támogatásokkal kezdünk.

Amennyiben valaki eldönti, hogy lakást (házat) szeretne vásárolni elsősorban elkezd keresgélni a piacon, és jó esetben rövid időn belül a lehetőségeihez mért árban talál is magának ingatlant.

Forrás: pixabay.com

A lehetőségek azonban egyéni jövedelem és élethelyzet függők:

  • egyedülálló, gyermektelen személy esetében a kizárólagos lehetőség a hitelforrás igénybevétele, aminek összege a vásárolt ingatlan forgalmi értéknek maximum 80 %-ig terjedhet alapesetben (ebben vannak különbségek a bankok között), így ehhez saját erőre is szükség lesz, ennek forrása jó esetben szülői vagy saját megtakarítás, esetleg lakástakarék pénztári megtakarítás, ami már mobilizálható. Ehhez természetesen hitelképesnek kell lenni banki szempontból, aminek ismét rengeteg részletszabálya van, ennek megítéléséhez mindenféleképpen érdemes igénybe venni szakembert.
  • egyedülálló egy vagy több gyermekes szülő esetében megnyílnak a CSOK és bizonyos települések esetében a „Falusi” CSOK lehetőségek, azaz a vásárlásra egy meglévő gyermek után 600.000 Ft. („Falusi CSOK” esetében szintén 600.000 Ft.), két gyermek után 1.430.000 Ft. („Falusi CSOK” esetében 2.600.000 Ft.), három gyermek után pedig 2.200.000 Ft. („Falusi CSOK” esetében 10.000.000 Ft.), négy vagy több gyermek után pedig 2.750.000 Ft. („Falusi CSOK” esetében 10.000.000 Ft.) vissza nem térítendő állami támogatást kaphat, ami lehet a vásárlás önereje. Amennyiben az ingatlan ebből a támogatási összegből megvásárolható, akkor további hitelre vagy pénzbeli önerőre nincs szükség. Ha ez nem így van, akkor egy gyermek esetében ugyanolyan hitel lehetőség van, mintha egyedülálló lenne, két vagy több gyermek esetében viszont jogosult lehet az un. „CSOK hitelre”, ami egy 25 éven keresztül fix kamatozású (állami kamattámogatással nyújtott) hitelösszeg. Ez két gyermek esetében maximum 10.000.000 Ft., három vagy több gyermek esetén maximum 15.000.000 Ft. lehet, és kizárólag a CSOK kérelemmel együtt vehető ez is igénybe.
  • élettársak esetében (nem bejegyzett élettársi viszony, egy vagy többgyermekes) ismét lehetőség van az előző pontban említett CSOK és „Falusi CSOK” igénybevételére, de csak a már megszületett és a jogszabály szerint gyermeknek minősülő közös vagy nem közös (előző kapcsolatból származó) utódokra. Természetesen amennyiben ez a forrás nem elegendő itt is rendelkezésre áll a „CSOK hitel” is hasonló feltételekkel, mint amit korábban írtunk.

Természetesen minden támogatás esetében személyi és tárgyi feltételek vannak, erre a cikkünk terjedelmi korlátok miatt nem tér ki, ebben kérjék pénzügyi tanácsadó vagy banki ügyintéző segítségét.

A cikksorozat következő részében a leginkább támogatott házastársi viszonyban élő párok használt lakás vásárlási lehetőségeit taglaljuk.

További információk: Fekécs Levente pénzügyi tanácsadó
Telefon: 06/30/477 88 37,
e-mail cím: feklev999@gmail.com. (x)

Fekécs Levente pénzügyi tanácsadó

(x)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.