- hirdetés -

A hét elején még kérdéses volt, érinti-e a járványügyi szabályozás az érettségit is, mostanra kiderült, milyen feltételekkel lehet megtartani a vizsgákat.

A tavaszi vizsgákkal ellentétben ezúttal még nincs vége az érettségi időszaknak az írásbeli befejezésével, hiszen a szóbeli sem marad el az őszi szezonban. Az emelt szintű szóbelit november 12-16. között, míg a középszintű vizsgákat november 23-27. között rendezik. Nemrég kiderült, milyen hatással voltak a hétfőn kihirdetett szigorítások a lebonyolításra.

– A mostani intézkedések nem érintik a jogszabályok által meghatározott egyéb köznevelési programokat, így az érettségi vizsgák szóbeli vizsgarészleteit sem, ezeket az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartása mellett, az előzetes beosztásnak megfelelően szervezik meg. A védőmaszk viselése a szóbeli vizsga alatt ajánlott, de nem kötelező. Az érintett iskolaépületekben a belépés általános szabályai érvényesek – írta közleményében az Oktatási Hivatal.

Érdekesség azonban, hogy az érettségi vizsgabizottságok tagjainak továbbra is kötelező lesz a maszk viselése. Amennyiben valaki már túl van az írásbeli vizsgán, azonban a szóbelik idejére igazoltan beteg lesz és karanténba kerül, akkor nem vehet részt a vizsgán.

– A vizsgaszabályzat szerint, ha a vizsgázó fel nem róható okból a szóbeli vizsgán nem jelenik meg, vagy a vizsga helyszínéről engedéllyel távozik, illetve a megkezdett vizsgát engedéllyel nem fejezi be, a szóbeli vizsgát – ha erre lehetőség van – az igazgató engedélyével az adott vizsganapon vagy az adott vizsgaidőszak másik vizsganapján megismételheti, illetve ha erre nincs mód, másik vizsgaidőszakban, pótló vizsgát tehet – olvasható az eduline.hu tájékoztatójában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.