- hirdetés -

Megtörténhet. Legyünk rá felkészülve! Útmutató a beteg személy testi és lelki ápolásához.

Az elkülönítés:

A betegnek legyen külön szobája, ahol csak ő és az őt ápoló családtag tartózkodhat! A szoba ajtaja legyen mindig csukva! A helyiséget gyakran szellőztessük ki!

Ha megoldható, legyen a betegnek külön WC-je és fürdőszobája, ha nem, akkor viseljen maszkot, mikor ezeket használja! Ha közösen használják ezeket a helyiségeket, akkor a beteg legyen az utolsó a családban, aki zuhanyzik, és utána végezzünk alapos fertőtlenítést!

A beteg a saját szobájában egyen!

A beteg használati tárgyainak elkülönítése:

A betegnek legyen saját tányérja, evőeszközei, törülközője, kéztörlője, ágyneműje! Használat után minden tányért, poharat, bögrét, evőeszközt alaposan el kell mosogatni. Törölgetni egy külön, mások által nem használt konyharuhával szükséges! A konyharuhát is a beteg szobájában kell tartani.

Minden szennyes ruhaneműt, ágyneműt, törölközőket, konyharuhákat legalább 60°C-on, más szennyesétől elkülönítetten kell kimosni!

Az ápoló személyzet védelme

Az ápoló személyzet használjon maszkot, hordjon kesztyűt, mosson rendszeresen kezet és fordítson gondot a beteg által érintett tárgyak, felületek, például a kilincsek, kapcsológombok fertőtlenítésére!

A kesztyűket használat után vegye le és dobja ki! Ezt követően azonnal mossa meg a kezét szappannal vagy használjon alkoholalapú kézfertőtlenítőt. Ezután távolítsa el és dobja ki az arcmaszkot, majd ismételten azonnal mossa meg kezét!

Minden olyan hulladékot, amellyel a beteg érintkezett, műanyag szemetes zsákba kell dobni és a zsákot lezárni, amikor megtelt. A műanyag szemetes zsákot egy második szemetes zsákba kell ezután tenni, amit szintén le kell zárni. Ezt a szemetes zsákot lehet a szokásos módon kidobni.

A szappanos vizes oldat hatékonyabb a vírus ellen, mint az alkohol alapú, ezért inkább ezt használjuk kézmosáskor, különösen akkor, ha a kezünk szemmel láthatóan szennyezett.

Forrás: pixabay.com

A beteg egészségi állapotának követése

A beteg maradjon ágyban, igyon sok folyadékot! Étrendje könnyű és kiegyensúlyozott legyen. Naponta 2-szer mérjünk lázat és jegyezzük fel az értékeket, a lázmenet alakulása segít megítélni a beteg állapotát és annak változását.

A felügyelete 24 órás legyen, és tartsunk telefonon a kapcsolatot a beteg háziorvosával. Legyen kéznél a mentők elérhetősége (112), hogy ha a beteg állapota hirtelen romlik, időben kórházba szállítható legyen.

Sürgősen beszéljen orvossal, ha az alábbiakat észleli: hideg, nyirkos, márványozott bőr, újonnan jelentkező zavartság, felülési nehézség, lila ajkak és arc, vérköpés, a nyak merevedésével kísért, nyomásra el nem halványuló bőrpír!

A fertőzöttek pszichés támogatása

A betegségtő való félelem és a bezártság miatt előjöhetnek az otthoni ápolás ideje alatt olyan lelki problémák, mint az aggodalom, szorongás, düh, pánik érzés, kilátástalanság.

  • Amennyire lehet, minimalizáljuk a beteg bezártságát és elkülönítését! De ez nem történhet a környezet biztonságának, saját biztonságunk és a járványügyi szempontok rovására.
  • Tájékoztassuk az őt érintő döntésekről, a kezelőorvostól kapott legfontosabb információkról!
  • Legyen rendszeresség és kiszámíthatóság abban, ahogy ellátjuk a beteg szükségleteit!
  • A beteg tartsa a kapcsolatot a lehető legtöbb emberrel telefonon vagy a közösségi oldalak által! Így elkerülhető, hogy a beteg magába forduljon!
  • A beteg ebben a helyzetben kifejezetten érzékeny, így nagyon fontos az elfogadás és az együttérzés kifejezése a számára. Ezt nem elég egyszer kifejezni, rendszeresen kell! Hallgassuk meg, figyeljünk rá! Segítsük, amiben tudjuk!
  • Próbáljuk meg elterelni a figyelmét a rossz dolgokról jó zenével, kedves emlékekkel! Beszéljünk arról, mások miben számítanak a hétköznapokon betegre és mi az, amihez ő elengedhetetlenül szükséges.
  • Idézzünk fel olyan régi, nehéz helyzeteket, amiket sikerült megoldani! Ha ezekre visszaemlékszik a beteg, önbizalma, magabiztossága nő.

A beteg ápolóinak pszichés támogatása

Nem csak a fertőzött személy, hanem a segítők számára is megterhelő ez a helyzet. Nagyon fontos, hogy az ápoló se érezze magát védtelennek, tehetetlennek! Ha belefárad vagy feszült lesz, az megnehezítheti az ő helytállását is a kialakult helyzetben. A lazító technikák is nagyban hozzájárulnak stabilitásérzetünk alakulásához és belső erőnk növekedéséhez. További ötletek, jó tanácsok a Semmelweis oldalán.

Még több Jó tudni cikket talál, ha ide kattint.

Forrás: semmelweis.hu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.