- hirdetés -

Az őszi betakarítási munkák során a mezőgazdasági tevékenységgel érintett területeken, a földutak és az aszfaltozott, betonozott utak kereszteződésének közelében megnő a sárfelhordás kockázata. Ez pedig balesethez is vezethet.

A csapadékos őszi idő következtében a vidéki utak szinte mindegyikén tapasztalható, hogy a földről az úttestre hajtó mezőgazdasági gép felhordja az összeszedett sarat. Ez azonban veszélyes lehet, a gépjárművek kisebb sebesség mellett is megcsúszhatnak az úton. Arról, hogy ez ne történhessen meg, a gépkezelő kötelessége gondoskodni.

A KRESZ kimondja, hogy a földútról szilárd burkolatú útra való ráhajtás előtt a járműről a rátapadt sarat – amely a szilárd burkolatú utat beszennyezheti – el kell távolítani. A helyes közlekedési magatartás kikényszerítése érdekében a rendőrség intézkedhet, és a jogszabályt megsértő személyekkel szemben szankciókat alkalmazhat. A látási viszonyok egyre rosszabbak, a ködös, szürkületi időben még nagyobb veszélyt jelent a felhordott sár. Mind a gépjárművezetőknek, mind a mezőgazdasági gépek vezetőinek fokozott figyelemmel kell lenniük egymás irányába.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.