- hirdetés -

Nem elég nekünk a vírus, meg a járvány, most még a termést is tönkreteszi ez a hirtelen télire fordult időjárás – hallhattuk többször a napokban. Kétségtelen, hogy kellemetlen, de nem minden gazda bánkódik miatta.

Nem árt a szántóföldi kultúráknak a napokban jellemző néhol havazással járó hideg időjárás, sőt növényvédelmi szempontból még előnyös is, mert gyéríti a kártevőket – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A hét közepétől felmelegedésre van kilátás, így zavartalanul folytatódhatnak a szántóföldeken az idén a szokásosnál korábban megindult tavaszi munkák. Ugyanakkor az éjszakai fagy a gyümölcsfákra, különösen a kajszibarackra nézve veszélyes lehet.

Ez a baracktermés bizony lehet hogy odavan (Fotó: agroinform.hu)

Az emiatt esetlegesen fellépő terméskiesést azonban még korai lenne megbecsülni. A korai csonthéjas gyümölcsfajták, a mandula és a kajszi már sokfelé virágzik. A tavaszi fagyok ezekben az állományokban jelentős károkat tudnak okozni – írja az agrárszektor.hu.

Orosháza környékét nagyjából elkerülte a hó, a fagy pedig nem igen ártott a szántóföldi kultúráknak – mondta el kérdésünkre állandó szakértőnk Herczeg Tibor egyéni gazdálkodó.

– Annyi csapadék nem volt, hogy a földekre ne tudnánk rámenni, így a vetési időszak talaj előkészítési munkálatai zavartalanul folynak. Ha nem fújna ilyen erős szél, a növényvédelmi feladatok is jobban haladnának – tette hozzá a gazda.

A növényvédelmi munkát zavarja kissé a szél (Fotó: Rosta Tibor)

A mostanság mindenkit leginkább foglalkoztató témával, a járványhelyzettel kapcsolatban is pozitív helyzetképet fogalmazott meg:

– Munkánk jellegéből adódóan – úgy gondolom – nálunk valamivel kisebb a kockázat. Kinn vagyunk a határban, így jóval kevesebb az emberek közti érintkezés, mint például egy zsúfolt gyárban. Természetesen jobban vigyázunk és a higiéniára nagyobb figyelmet fordítunk. A vetési időszak előtt a gépek is rajtra készek, remélem nem rosszabbodik sokat a helyzet, el tudjuk végezni a munkánkat és az ország is hamar túl lesz rajta – mondta a járvánnyal kapcsolatban Herczeg Tibor.

Úgy legyen. Reméljük az időjárás is hamarosan visszatér az ilyenkor megszokott és várható medrébe és csupa jó dologról tudunk a közeljövőben beszámolni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.