- hirdetés -

A múlt péntekig mintegy 2500-an, mára már több mint 25000-en írták alá azt a petíciót, mely az iskolák bezárását követeli a koronavírus megfékezése érdekében.

A petíciót végzős gimnazisták indítottak, és a hozzájuk csatlakozó aláírókkal együtt azt követelik, függesszék fel a személyes oktatást a felsőoktatási intézményekben és középiskolákban, valamint az általános iskolák felső tagozatában, és helyette digitális munkarendben oktassanak tovább. Továbbá azt kérik, ha az alsósok számára nem megfelelő a digitális tanrend, biztosítsanak nekik megfelelő biztonságú oktatást.

„Tisztelettel, de határozottan kérjük, hogy haladéktalanul tegyék meg a szükséges lépéseket diákjaink, tanáraink és családjaik egészségének megóvása érdekében, mivel a járványhelyzet jelen alakulása ezt indokolja!” – olvasható a petícióban. Kérik Magyarország Kormányát, hogy sürgősen tegyen a tavaszihoz hasonló lépéseket a vírus oktatási intézményekben való terjedésének megfékezése érdekében! 

Megérkeztek az ellenvélemények is

A múlt szerdán indított petícióra azóta „válasz” is érkezett egy újabb petíció személyében, melynek neve Szülői Petíció az iskolabezárások ellen. Ezt idáig 533-an írták alá.

Az iskolabezárások káros következményeire, azon belül is elsősorban a hátrányok növekedésének veszélyére és a gyerekek lelki egészségének romlására hívja fel a figyelmet az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete (ESZME) – olvasható a hvg.hu oldalon. Kutatási eredmények ugyanis azt mutatják, hogy „az iskolák bezárása nem egyszerűen azzal növeli a társadalmi egyenlőtlenségeket, hogy a hátrányos helyzetű tanulók kevésbé fejlődnek, mint szerencsésebb társaik, hanem ezek a gyerekek az iskolába visszatérve hátrébb vannak, mint ahol az iskolák bezárásakor tartottak”.

Az ESZME arra is felhívja a figyelmet, hogy az iskolák bezárása a diákok lelki egészségére is hatással van. „Rengeteg gyereknél tapasztalható depresszió vagy agresszió”, továbbá „az öngyilkosság gondolatával foglalkozó gyerekek aránya három-négyszeresére nőtt”. Az egyesület szerint egy esetleges újabb iskolabezárás ezen a területen is további károkat okozna.

Kiemelt kép: portfolio.hu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.