- hirdetés -

503 éve ezen a napon függesztette ki Luther Márton a tételeit a wittenbergi vártemplom ajtajára.

Október 31-e több protestáns egyházban emléknap, ugyanis a hagyomány szerint 1517-ben ezen a napon függesztette ki Luther Márton a wittenbergi vártemplom ajtajára a bűnbocsátó levelek árusításával kapcsolatos 95 tételét.

Eleinte különböző dátumokkal ünnepelték a reformációt. Ilyen volt többek között Luther születésének évfordulója, a halálának napja, valamint az Ágostai hitvallás hivatalos felolvasásának napja. 1667-ben azonban a 95 tétel nyilvánosságra hozásának 150. évfordulóján a II. János György szász választófejedelem által vezetett szászországi evangélikus egyházi főtanács elrendelte, hogy ezt a napot, amelyet a vallásjavítás kezdőpontjának lehet tekinteni, megünnepeljék. Ettől az időtől fogva lassanként más evangélikus egyházakban is szokásba jött ennek a napnak, vagy a rá következő vasárnapnak a megünneplése.

A reformáció 500. évfordulója alkalmából, 2017-ben Orosházán is méltóképpen emlékeztek meg a protestánsok a nagy eseményről. Az evangélikus templom kertjében akkor állítottak keresztet, valamint ekkor vette fel a református templom előtti tér a reformátor Kálvin János nevét.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.