- hirdetés -

Idén márciustól októberig feleannyi vadászengedélyt adtak ki, mint az előző év hasonló időszakában.

Az Országos Vadgazdálkodási Adattár (OVA) kimutatása alapján, csaknem hétmilliárd forint bevétel keletkezett Magyarországon a külföldi vadászok közvetlen költései nyomán az előző vadászidényben. 2019 márciusa és 2020 februárja között bérlövésért több mint hatmilliárd, a kapcsolódó szolgáltatásokért pedig csaknem 900 millió forintot fizettek.

A mostani idény már korántsem ennyire kecsegtető. A koronavírus-járvány a vadászturizmust is padlóra küldte. A nagyobb értékű őzbakokat jellemzően külföldi vadászok ejtik el, de ők nem jöhettek az április 15-én kezdődő idény elején. A belföldi piac felvette ezeknek az értékesebb vadászati lehetőségeknek a jelentős részét, a mostani helyzet azonban nagyobb gondot okoz.

A legtöbb külföldi vadász – normál években – a gímszarvas szezonban, szeptembertől érkezik Magyarországra. Főleg a nagy vadas, jellemzően dunántúli vadgazdálkodók esnek majd el tetemes bevételtől, amelyet a kiadott vadászengedélyek száma is alátámaszt: a különös jelentőségű szeptemberben gímszarvasra a tavalyi 4133 jogosultság után most 1941-et adtak ki, ez 53 százalékos visszaesés.

Talán majd jövőre (Fotó: Sz VT)

Az országos tendenciához hasonlóról számoltak be az orosházi vadászok is. Mint Demeter Sándor, az Orosháza-Kardoskúti Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság elnöke elmondta: – Társaságunk fő bevételi forrását az őzbak kilövés, illetve az élő nyúl befogása és exportja adja. Idén mindkét területen komoly, milliós nagyságrendű kieséssel kell szembenéznünk. Tavasszal nem jöhettek a visszatérő külföldi vendégeink akik a jó őzbakok kilövéséért szép pénzt fizetnek. Augusztusban, az őz nász idején, főként hazai vadászok lőttek ugyan őzet, de az öreg, jó trófeájú bakok maradtak jövőre.

Az élőnyúl értékesítéssel foglalkozó társaságok még bízhatnak ebben a bevételi forrásban, feltéve, hogy a járványhelyzet nem teszi lehetetlenné az exportot. Minden érintett azt reméli, hogy jövőre, a magyarországi Vadászati Világkiállítás évére már normalizálódik a helyzet…

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.