- hirdetés -

A jó idő eljövetelével egyre többen tesznek kirándulást a természetben. A szerkesztőségben felmerült a kérdés: mi a teendő, ha elhullajtott agancsot találunk? Szakember segítségét kértük.

Az Orosháza-Kardoskút Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság vezetője, Vígh Antal elmondta, az elhullajtott agancsot tilos hazavinni, ugyanis az a területileg illetékes vadásztársaság tulajdonának számít. A gyűjtése a hivatalos szakemberek feladatkörébe tartozik, ellenkező esetben lopásnak minősül és komoly pénzbüntetés is kiszabható érte.

A 12 600 hektáron gazdálkodó vadásztársaság vezetője ismertette, az őzekre a territoriális viselkedés jellemző. Az üzekedési időszakban a bakok az olykor heves küzdelem által megszerzett területüket tartják fent. Az őzbak elhullajtott agancsa árulkodó az állat általános állapotáról. A szakemberek szerint az agancs az őzbak egyedi és öröklött tulajdonságairól, valamint a környezeti adottságokról is ad visszajelzést, azaz a vadászok számára kiemelt jelentőséggel bír. A vadállomány állapotát többek között ezek alapján mérik fel. Érdekesség, hogy az agancs fontos funkciót tölt be, hiszen mikor a vetélytársak harcolnak egymással, az összeakadó ágak megakadályozzák a komolyabb sérüléseket. Mint megtudtuk, a vadászok a téli hónapokban nagy figyelmet fordítottak a vadak etetésére, fontos az állomány jó kondíciója. A társaság egyik jelentős bevételi forrása az őzbak vadászatából származik.

fotó: Molnár László

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.