- hirdetés -

A legváratlanabb helyeken is előfordulnak eldobott elektronikai hulladékok szerte az orosházi határban. A helyi mezőőröket kísértük el kedden délelőtt, akik többek között eldobott tévéket és hűtőket gyűjtöttek össze az önkormányzat kérésére.

Gyopárosfürdői irodájuk előtt találkoztunk az Orosházi Mezőőrség három tagjával október 27-én délelőtt. Grecsó Tibor, az orosházi mezőőrök vezetője elmondta, hogy előzetesen felmérték a határban melyek azok a helyek, ahol illegális hulladéklerakók alakultak ki. Hozzátette, hogy a szemét összeszedése elsősorban nem tartozik a feladataik közé, de eleget tettek az önkormányzat kérésének.

– Szinte egész évben elmondható, hogy az emberek szemetelnek a határban. Az időszak válogatja, hogy milyen típusú hulladékot dobálnak szét. Állati tetemtől, a fólián át az elektronikai hulladékig minden fajta előfordul – sorolta a vezető.

Fotó: Horváth Bence

Erről mi is megbizonyosodtunk, hiszen elkísértük a mezőőröket néhány helyre. Először Gyopárosfürdőn, a déli tó mellett található erdősáv szélére vezetett az utunk. Itt régi képcsöves televíziók, borításuktól megfosztott elektronikai alkatrészek hevertek, de a platós kisteherautón ekkor már elromlott hűtők, monitorok is jelentős számban sorakoztak. Követtük a mezőőröket a tanyavilágba is, ahol az árokból szedtek ki egy sorsára hagyott hűtőt, de a Csorvás felé vezető úton, az erdő szélén több száz méteres szakaszon volt elszórva a szemét.

Felmerült bennünk a kérdés: akik a város határában, nehezen megközelíthető pontokon, illegálisan dobják ki tönkrement eszközeiket, miért nem választják inkább az aszfaltozott úton is elérhető orosházi hulladékudvart?

Ugyanis nem csak az önkormányzat által meghirdetett napokon van lehetősége az orosháziaknak elhelyezni az elektronikai hulladékiakat, illetve a sütőzsiradékokat.

A Dareh Bázis Zrt. oldalán található tájékoztató szerint a​​ közszolgáltatási nyilvántartásban szereplő személyek lakcímigazoló kártya és személyi igazolvány bemutatásával igénybe vehetik a szolgáltatást. A honlapon az is kiderül, hogy milyen típusú hulladékot, mennyit és milyen módon adhatunk le.

Fotó: Horváth Bence

Az orosházi önkormányzat fontos feladatának tekinti, hogy rendszeresen megszervezze elektronikai hulladék, és sütőzsiradék gyűjtési akcióját, amire ezúttal október 27-én került sor.

Továbbra is a karcagi Elektronikai Hulladékhasznosító Kft.-vel, valamint a Biofilter Környezetvédelmi Zrt.-vel közösen valósult meg a kezdeményezés. Az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. hulladékudvarának Vásárhelyi úti telephelyére vihették az orosháziak az elektronikai hulladékukat.

Ebben az évben nem volt lehetőség a képcsöves televíziók, illetve monitorok leadására. Ennek okáról hiába érdeklődtünk a cégnél, tájékoztatást nem kaptunk. A helyszínen megtudtuk, hogy ezek az eszközök veszélyes hulladéknak minősülnek, amelyek elszállítását jelenleg nem vállalta a karcagi cég.

Ennek ellenére előfordult, hogy a lakosok elvitték a régi tévéket is, amelyeket szintén átvettek a hulladékudvarban. Ezen eszközök elszállításáról Dávid Zoltán polgármester kérésére a Dareh Bázis Zrt. gondoskodik majd.

Megtudtuk, hogy a mai napon 1000 liter sütőzsiradék gyűlt össze, ezen felül körülbelül száz monitor, illetve tévé, egy fél konténernyi hűtőt hordtak ki az orosháziak és egy nagyobb konténer egyéb elektronikai eszközökkel telt meg.

Az önkormányzat munkatársai arra kérik az orosháziakat, hogy ezután se dobják ki a feleslegessé vált elektronikai eszközeiket a kukába, vagy egyéb helyre, hanem vigyék el a gyűjtőhelyre, ezzel is védve környezetünket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.