Egyen halat, a legjobb falat – mondta egy régi reklám, de mint az adatok mutatják, majdnem hiába. Az agrárminisztérium lényegesnek tekinti a halfogyasztás népszerűsítését, e célt szolgálja a nemrégiben elindított kampány, a HalPéntek.
Az októberben debütált, „HalPéntek” elnevezésű, halfogyasztást ösztönző országos kampányt az Agárminisztérium támogatásával, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) indította el. A program célja, hogy a fogyasztók a www.halpentek.hu weboldalon keresztül térképek segítségével megtalálják a halárusító helyeket és a halas ételeket kínáló éttermeket, emellett itt válogathatnak a folyamatosan bővülő receptek között, melyeken keresztül bemutatható, hogy a hazai halfajok változatosan és könnyen elkészíthetőek.
A kormány közel 2 évvel ezelőtt 5%-ra csökkentette a hal áfáját, ezzel is hozzájárulva, hogy minél több család asztalára felkerülhessen ez az egészséges étel. Lévai Ferenc, a MA-HAL szóvivője elmondta, hogy szeretnék, ha a péntek újra a halfogyasztás napja lenne Magyarországon, mivel mindenki számára ismeretes, hogy a hal fogyasztása pozitív élettani hatásokkal bír. Könnyen emészthető, magas fehérjetartalmú, vitaminokban gazdag táplálék. A halhús tartalmaz foszfort, jódot, fluort, szelént, vasat, káliumot és kalciumot, A-, D-, B2-, B6- és B12-vitamint, továbbá a hal jelentős forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyekről bebizonyosodott, hogy csökkentik a szívroham kockázatát.
A nemzetközi statisztikák is alátámasztják, hogy a nagy halfogyasztó országok lakói között jóval kevesebb a szív- és érrendszeri beteg. Magyarországon jelenleg csupán 6,7 kg/fő az éves halfogyasztás, ami messze elmarad az EU 20 kg-ot is meghaladó átlagától. A 4 évvel ezelőtti 5,7 kg/fő éves átlag mára több mint 18%-kal, 6,7 kg fölé emelkedett. A kampányhoz kapcsolódó, most elkészített, országosan reprezentatív online megkérdezésen és fókuszcsoportos interjúkon alapuló piackutatás legfrissebb adatai szerint pozitív tendenciát mutat azok aránya is, akik eddig soha nem fogyasztottak halat, hiszen a 2013. évi kutatás 8,2%-os mutatójához képest 2020-ra 5,8-ra csökkent.
A cél az, hogy a halfogyasztás növelésén túl fogyasztási szokásaink is változzanak, ne csak karácsony és húsvét táján együk ezt az egészséges ételt.
Íme egy finom harcsa recept: Harcsa Orly módra
Hozzávalók 4 személyre:
- Harcsafilé 60 dkg
- Liszt 10 dkg
- Tojás 2 db
- Sör 2 dl
- Olaj
- Só
- Ajánlott köret: Vajas petrezselymes burgonya
A harcsafilét kisebb darabokra vágjuk, besózzuk, lisztbe forgatjuk. Lisztből, a tojások sárgájából és sörből sűrű mártó tésztát készítünk, amelyet a felvert tojások habjával lazítunk. A harcsadarabokat ebbe a tésztába mártjuk és bő forró olajban aranybarnára sütjük.