- hirdetés -

A vénasszonyok nyara vége felé már minden jó időt hozó nap ajándék. Így gondolhatta ezt a Pünkösdi Zarándoklatok szervezője, Viczián Zoltán is, amikor meghirdette a pénteki, ünnepi túrát.

A szervezők nem mindennapi útvonalat állítottak össze, egy kicsit összekötve a kellemest a hasznossal.

– Ezt a túrát a Békés-megyei Természetjáró Szövetség már 2004-ben megrendezte. A kék kereszt jelzést, amely Árpádhalom-Gyopáros-Justh-major-Gádoros útvonalon összeköti az Alföldi kék túrát, annak idején felfestették. Aztán valahogy feledésbe ment. Mikor láttuk a Pünkösdi zarándoklat sikerét, elgondolkodtunk, hogy hol, merre lehetne elképzelni a folytatást. Idén felújítottuk a kék kereszt turista útvonal felfestését. A természeti értékek arra is sokszínűek, az apropó pedig Árpád vezértől Justh Zsigmondig szintén adott. A felújított útvonalnak ez lesz a bejáró-átadó túrája – mondja az előzményekről Viczián Zoltán.

A túra során bármikor, bárhol lehet csatlakozni (Fotó: OC)

A túra Gyopárosfürdőről indul október 23-án pénteken, 8.15-kor. Innen Justh-majoron keresztül Gádorosra vezet a résztvevők útja. A művelődési házban a Justh Zsigmond emlékszobát, a temetőben pedig az író sírját látogatják meg. Rövid pihenő után – az Alföldi kék túra vonalán – Árpádhalom felé folytatódik a séta. A turul szobor, Árpád emlékmű és a híres domb megtekintése után indulnak vissza Gyopárosra. A 34 kilométeres útvonalat három résztávra osztották, de bár mikor, bárhol lehet csatlakozni. A részvétel természetesen ingyenes.

– Az előzetes jelentkezések alapján mintegy harminc túrázóra számítunk, de nagyon bízom benne, hogy azok közül is sokan kedvet kapnak egy jó hangulatú gyaloglásra, akik nem jelezték előre. Szeretnénk, ha ez a túra is, a zarándoklathoz hasonlóan sikeres és a későbbiekben hagyomány lehetne – teszi hozzá a szervező.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.