- hirdetés -

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem jótékonysági kezdeményezés adományozó ünnepségét tartották szerdán Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nél.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos elnöke, Jakab István a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke, az országgyűlés alelnöke, dr. Takács Árpád kormánymegbízott, Lázár János országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. kormánybiztosa és dr. Kulcsár László, a NAK megyei elnöke.

Dr. Kulcsár László emlékeztetett, hogy a NAK és a MAGOSZ is jelentősen hozzájárult, hogy a tizedik alkalommal meghirdetett program ekkorára nőtte ki magát. Kihangsúlyozta, a köszönet ugyanakkor a termelőket illeti, akik minden körülmények között vetnek és aratnak, és a gabonájukból adományoznak a rászorulók javára.

Az ünnepség minden kiemelt vendége mondott köszöntőt. Ezekben elhangzott, hogy 2011-ben 10 tonna búzával indult a kezdeményezés, ma már 1100 tonna gabona felajánlásánál tartanak. A megszólalók hangsúlyozták, ez a program az egész magyarság összetartozását jelképezi az Összefogás Évében. Nagyon fontos az egymási iránti szolidaritás, minden magyar felelős minden magyarért és ez a gondolat fejeződik ki a Magyarok Kenyere program révén is.

Győrffy Balázs Nak elnök is hangsúlyozta a szolidaritás fontosságát (Fotó: Horváth Bence)

A kezdeti, egész országban összegyűlt tíz tonnához képest, mára csupán a Békés-megyei gazdák búza adománya elérte a harminchárom tonnát. Ebből huszonkét tonna lisztet őröltek. Tizenhét megyénkbeli, rászorultakat segítő szervezet, intézmény részesült az akció révén összesen 14 tonna lisztben. Ezek egyike az Orosházi Kistérségi Egyesített Gyermekjóléti Központja és Családsegítő Szolgálata. Nyolc tonnát Böjte Csaba gyermekmentő szervezetének, a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak juttatnak el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.