- hirdetés -

Magyarországi és határon túli szervezeteket is támogatnak a Magyarok Kenyere program keretében. Békés megyében öt gyűjtőponton gyűjtötték a búzát, Orosházán az Egyesített Gyermekjóléti Központ és Családsegítő Szolgálat jóvoltából kerül az ellátottakhoz a lisztadomány.

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem nevet viselő jótékonysági kezdeményezés a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében valósult meg. A program során a magyar gazdák a Kárpát-medence területén gyűjtik a kenyérgabonát, majd az abból készült liszt szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezetekhez kerül.

– A program szervesen illeszkedik a Nemzeti Összetartozás Évének célkitűzéséhez. A kenyér a szorgalmas, hozzáértő gazdák munkáját dicséri, akik idén is megtermelik a kenyérgabonát, amiből aztán elkészülhet az új kenyér. A gazdák kiszolgáltatottak az időjárás viszontagságainak, ugyanakkor a kiszolgáltatottakat segítik is. Vallják, ha adnak egy szelet kenyeret, azzal nem kevesebbek, hanem többek lesznek. A magyarság szolidáris, lehajol az elesettekhez, segít nekik – írta közleményében a NAK.

Békés megyében 2020-ban öt gyűjtőponton, Orosházán, Dombegyházán, Kondoroson, Szarvason és Vésztőn gyűjtötték a búzát. Mintegy 106-an, összesen 33 tonna búzát. Idén az előző évektől eltérően számottevő pénzadományt, összesen 260 ezer forintot is felajánlottak. A búzaadományokat a gyűjtőpontokról szeptember 18-ig szállították be a Szatmári Malom Kft. tótkomlósi üzemébe, a 33 tonna búzából végül 22,1 tonna csomagolt liszt készült.

Ebből 8,1 tonnányi 50 kilogrammos kiszerelésben várja a Partiumba történő szállítását, míg 14 tonnával a megye rászoruló családjait támogatják. Többek közt az Orosházi Kistérség Egyesített Gyermekjóléti Központja és Családsegítő Szolgálata segítségével. Összesen egyébként 17 szervezet számára osztották ki a lisztet, intézményenként több, mint 800 kilogramm mennyiségben.

– Folyamatos a lisztosztás, minden kollégám megnézi, kik azok, akik fel tudnák használni az adomány egy részét és ezt milyen mennyiségben tudnák. Például, hogy milyen népes családról van szó, rendszeresen sütnek/főznek-e otthon, ez is egyfajta szempont az ellátottjaik körében – tette hozzá Halustyik Éva, az Egyesített Gyermekjóléti Központ és Családsegítő Szolgálat intézményvezetője.

Kiemelt kép forrása: agrarszektor.hu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.