- hirdetés -

A Justh Zsigmond Városi Könyvtár 2012 óta – az Országos Könyvtári Napok programjaihoz illeszkedve – minden évben meghirdeti a Ments könyvet! akciót. Idén sem marad ki ez a program.

Minden ősszel, a kölcsönzési nyilvántartás alapján kikeresnek a könyvtárosok száz olyan kiadványt, melyet már tíz éve nem kölcsönzött ki senki. Mielőtt ezeket a könyveket leselejteznék, még kapnak, illetve mi, olvasók kapunk egy lehetőséget a megmentésükre. Nem kell a megmentőknek kardot rántani, páncélt ölteni, mindössze ki kell valamelyik művet – esetleg többet is – kölcsönözni és már meg is mentettük a selejtezéstől.

A könyvtárosok külön polcra válogatták le a bezúzástól rettegő könyveket (Fotó: Horváth Bence)

– Sajnálja az ember ezeket a könyveket, mert attól, hogy más szelek fújnak a divatban, vagy esetleg csak megfeledkeztünk róluk, ezen kiadványok jó része értéket hordoz. Szerencsére az olvasóink évről évre a kiválasztott száz könyv mintegy felét megmentik. Ezt várjuk az idei, november 30-ig tartó akciótól is – mondta el kérdésünkre Buzai Csaba könyvtárigazgató.

A száz könyvet külön elhelyezve megtalálhatja, aki betér a könyvtárba, de a honlapjukon és a facebook oldalukon is feltüntették ezek listáját, itt is böngészhetnek, válogathatnak a „hős megmentők”. A kölcsönzés feltétele az érvényes könyvtári tagság.

A listát folyamatosan frissítik, hogy mindig látható legyen, mely könyvek vannak veszélyben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.