- hirdetés -

Itt az október. Ilyen idő tájt összesűrűsödnek a munkák a mezőgazdaságban. Különösen igaz ez a sokfajta növény termesztésével foglalkozó nagyüzemeknél. Mint az alábbi beszélgetésből kiderül, az Orosfarm Zrt. sem kivétel ez alól.

Rendkívül fontos ilyenkor a szervezés, az időzítés, hogy egyetlen munka se szenvedjen hátrányt, mondja bevezetésképp Dominkó Norbert, az Orosfarm Zrt. megbízott ügyvezetője.

– Az őszi munkacsúcs elért minket. Szeptemberben a napraforgó betakarításával kezdődött. Ezzel párhuzamosan elkezdtük a repce vetését is. Itt egy kissé szembe mentünk a tendenciával. Idén – különösen a kisebb területeken gazdálkodók – a száraz ősz miatt kisebb területen vetettek ebből a növényből. Mi bíztunk benne, hogy megjön az eső és a tavalyi 250 helyett 350 hektáron vetettünk repcét. A várt eső meg is jött, ki is kelt a növény, most még kellene a novemberi hidegek előtt három hét kellemes október, hogy meg is erősödjön.

A takarmánykukorica betakarítása a végéhez közeledik (Fotó: OrosCafé)

A kukorica betakarításának a vége felé tartunk. Nagy örömünkre a megyei 8 tonnás hektáronkénti átlagnál az Orosházi földek többet hoztak. A Zrt. területén valamivel 10 tonna feletti hozamról számolhatok be. A popkorn betakarításával még várunk pár napot. Ennek a nedvességtartalma még egy kicsit magasabb az ideálisnál, de ebből is jó termés ígérkezik. Azt mondhatjuk, hogy az idei a kukorica éve volt. A száraz tavasz után sokszor és azt lehet mondani, mindig jókor jött az eső. A termésen most ezt láthatjuk – mondja a megbízott ügyvezető.

Az Orosfarm Zrt. száztíz hektáron termeszt étkezési mákot. A mák vetésének ideje is most jött el.

Az étkezési mák vetésével már végeztek (Fotó: MTI Rosta Tibor)

– Az augusztusi időjárás nem igazán kedvezett a mák talaj előkészítési munkáinak, ezért csak most, a szeptemberi esők után tudtunk megfelelő magágyat készíteni számára. A mák vetése ezekben a percekben is zajlik. Az esőknek hála ez a növényünk is jó körülmények között kezdheti az életét – fűzi hozzá Dominkó Norbert.

Az őszi munkacsúcs persze nem csak vetési és betakarítási munkákat tartogat a gazdálkodóknak. A búza vetési időszaka is most kezdődik, ezt pedig gondos talaj előkészítésnek kell megelőznie. A napokban kilencszáz hektáron kezdi meg a nagygazdaság az őszi búza vetését. A paletta itt is színes, hisz négyfajtát is termesztenek az orosházi határban

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.