- hirdetés -

Az október, az ősz a facsemeték elültetésének ideje. Így van ez nem csak a kiskertekben, gyümölcsösökben, de a különböző települések képét, meghatározó városi kertészetekben is.

Benkő Ferenctől az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatójától megtudtuk, városunkban is elkészültek az őszi telepítések tervei. Az egyes utcák egységes képének kialakítása mellett hangsúlyt fektetnek a növényvilág változatosságára is. Az őszi faültetés két ütemében a Zombai utcában gömbkőriseket, az Eötvös utcán vérszilvákat, a Harmat utcán gömbjuharokat, ültetnek. A Barátság utcára a gömbakác sor folytatásaként helyeznek csemetéket. Fontos feladat a kiöregedett, esetleg veszélyes fák cseréje. Déli tónál a kiöregedett szomorú füzek helyére új fűzfák lesznek ültetve, a Gyopárosi úton a már meglevő lepényfa sort folytatják. A Szent István úti körforgalomban a cserjéket pótolják.

A városüzemeltetés munkatársai földlabdás csemetét ültetnek (Fotó: OrosCafé)

Az első ütem kotóber második felében, a második novemberben valósul meg.

Néhány jótanács gyümölcsfa ültetéshez

Gyümölcsfa ültetésnél 50×50 cm-es, vagy nagyobb növények esetén kb. 60×60 cm-es, hasonlóan mély gödör kiásásával kell kezdenünk a munkafolyamatot. A föld felső, tápanyagban gazdagabb rétegét és az alsó réteget külön kupacokba helyezzük el. Az ültetőgödör aljára szervestrágyát vagy tartós hatású műtrágyát keverünk, majd a csemete gyökérnyakát a talaj szintjével egy magasságba helyezzük el. Ezelőtt a csemete gyökereit visszametsszük, ha sérült vagy beteg részeket találunk rajtuk. A gyökerek metszése után iszapolni is szokták a fákat, ami azt jelenti, hogy az ültetőföld talaját vízzel elegyítjük.

Az ültetőgödröt a fa behelyezése után először a felső talajréteggel, majd az alsóval töltjük meg, és a talajt folyamatosan tapossuk a csemete körül. A megtöltés után célszerű tányérszerűen kialakítani a törzs környékét, hogy az öntözővíz és a csapadék a gyökerekhez folyjék.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.