- hirdetés -

A Békés Megyei Önkormányzat elnöke reflektált a Dél-Békés Mentőcsoport nyílt levelére, melyben a szervezet válaszokat várt a ROHU 453 pályázat átszervezése kapcsán.

Zalai Mihály levelét változatlan formában, teljes terjedelmében közöljük:

Levél Oravecz Nórának, a Dél-Békés Mentőcsoport elnök asszonyának

Tisztelt Elnök Asszony!

Október elsején jelent meg az OrosCafé hírportálon egy nyílt levél „Válaszokat vár a DBMCS” címmel. Nem kívántam korábban a nyilvánosság előtt ebben az ügyben megszólalni, de mivel a nyílt levélben megszólíttattam, ezért röviden kénytelen vagyok reagálni.

A Békés Megyei Önkormányzat által egyhangúlag meghozott döntés egyértelmű: nem két megyei civil szervezettel, hanem a két Békés megyei kórházzal kívánja megvalósítani a több, mint 4 milliárd forint értékű megnyert Interreg ROHU pályázatát. Ez azt jelenti, hogy a Megyei Önkormányzat továbbra is fejleszteni fogja a megye összes orvosi ügyeletét, be fogjuk szerezni mindazokat az orvosi eszközöket és gépkocsikat, amelyekre az ügyeleteknek szüksége van. A pályázat nagyobbik részét azonban – amelynek értéke több, mint 3 milliárd forint –, nem több száz rendezvény megszervezésére, és például ezer önkéntes felkészítésére kívánjuk fordítani, hiszen ezek az elemek a Covid 19 járvány idején nehezen megvalósíthatóak, hanem orvosi eszközök, műszerek beszerzésére a megye kórházai számára.

Nem azonos szakértőket kérdeztünk meg, ezért van nézetkülönbség köztünk abban, hogy önkormányzatunk lépése szabályos-e. A megyei önkormányzat mögött hivatalunk területfejlesztési szakemberei, a Külügyminisztérium, mint Nemzeti Hatóság szakértői, és a megyei kórházak fejlesztési szakemberei állnak. Valamennyi szervezet és a határon túli projekt partnerünk, az Arad Megyei Tanács véleménye alapján is szabályos az, hogy változtatni kívánunk a pályázatunkon.

Nagyra becsülöm azt az önkéntes tevékenységet, amelyet az Önök alapítványa a koronavírus járvány idején felmutatott. Éppen ezért nem pontosan értem, hogy mi az összefüggés a megye ROHU pályázata és az Önök önkéntes munkájának felfüggesztése között? Remélem, hogy meggondolják magukat, és folytatni fogják a fertőtlenítő szerek és maszkok osztását.

A megyei önkormányzat egyhangú döntése engem arra kötelez, hogy megtegyem a szükséges lépéseket a pályázat átalakításával kapcsolatban. Közgyűlésünk úgy gondolta, hogy a jelenlegi helyzetben ez a több, mint 3 milliárd forint most jobban szolgálja az itt élőket akkor, ha a kórházakhoz kerül.

Tisztelt Elnök Asszony! Kérem válaszom elfogadását. A későbbiekben ezzel a kérdéssel nem kívánok foglalkozni.

Kiemelt kép: Melega Krisztián/Orosházi Kórház

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.