- hirdetés -

Közösség, hagyomány, érték – ezzel a jelmondattal indították el immár nyolcadik alkalommal a Vármegyenapot, ami az évek során már hagyománnyá vált Békéscsabán, szeptember első szombatján. Az idei rendezvényen is számos színpadi produkciót láthattak a Szent István- és Kossuth térre látogatók, de a különböző nemzetiségek is bemutatkoztak, valamint kézműves vásár és kistermelői piac is várta a vendégeket.

Már a reggeli órákban is megtelt élettel az idei Vármegyenap helyszíne, a program ugyanis egy zenés felvonulással a Békéscsabai Mazsorett Táncegyüttes és a Tótkomlósi Fúvószenekar révén, ezt követően pedig az érdeklődők is megtekinthették a települések által nyújtott kínálatot. Az Orosházát képviselő standot idén a Kossuth téren állították fel, ahol a járókelők megnézhették városunk értékeit és részletes tájékoztatást is kaphattak egy-egy érték történetéről, jellegzetességeiről.

Az ünnepélyes megnyitó során először Békés vármegye főispánja, dr. Takács Árpád köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében kitért arra, hogy ha visszatekintünk az elmúlt 1000 esztendőre, akkor a többszöri elnéptelenedés ellenére is láthatjuk, hogy ez a vármegye a kincsek, az értékek, az önzetlen hazafiak, áldozat- és szolgálatkész példamutató hősök hazája. Azoké az embereké, akik a mai időkben is a közösséget szem előtt tartva mutatják az utat, dolgoznak a települések megmaradásáért.

– Ez a rendezvény éppen erről szól és arról, hogy mit itt nem a szerencsében bízunk, hanem a munkában hiszünk és annak az elérhető eredményében. Közösség, hagyomány, érték – ez a rendezvény is a tradícióra, de egyben az innovációra is épül. Mi vidéki emberek értéket teremtünk, a mi településeink a múlt, a jelen és a jövő városai – emelte ki köszöntőjében.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kiemelte, hogy nemcsak szép és nagyszerű a mai nap, hanem abból a szempontból is különleges, hogy már a megnyitót megelőző produkciók is jelezték a 75 település összetartozását, melyek közül idén 64 jelent meg valamilyen kedvességgel vagy szépséggel. Kovács Tamás, Magyarország chicagói főkonzulja elmondta, hogy szívesen látogatott vissza szülővárosába, Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere pedig a Békés vármegyében élők azonosság- és magyarságtudatát emelte ki.

Idén, mint ahogy az eseményt megelőző sajtótájékoztatók során is elhangzott, a rendezvény kinőtte megszokott helyszínét, így a Szent István tér mellett a Kossuth téren is várták különböző lehetőségek a program látogatóit. Köztük a Nemzeti Művelődési Intézet gasztrobusza, ahol vármegyei ételkülönlegességeket, köztük természetesen orosházi búzacsíramálét vagy libamáj falatokat is lehetett kóstolni. Az intézet Békés vármegyei irodájának vezetője, Csibor Márton a megnyitó során hangsúlyozta, örömmel csatlakoztak az értékek bemutatásához, láthatóvá tételéhez.

A megnyitó gondolatokat a Békés Vármegyei Önkormányzat elnöke, Zalai Mihály zárta.
– A hagyományaink értékesek számunkra, ezek az értékek pedig összekapcsolnak, valódi közösségé formálnak bennünket, ha ismerjük őket. A mai nap célja az, hogy megismerjük és megismertessük ezeket az értékeket. Hálásak lehetünk a kiváló időért, az elmúlt évek során szerencsére még egyszer sem fordult elő, hogy a rendezvényt elmosta volna a vihar – emelte ki, köszönetet mondva a támogatóknak abban, hogy bemutatták kultúrájukat és segítenek az összefogásban.

A gyermekek sem unatkoztak, hiszen népi kézműves sátor, kreatív játszótér és bábszínház várta őket. Az egyik standnál galambokat mutattak meg a vendégeknek. Évek óta hagyomány, hogy katonai hagyományőrző egyesületek mutatják meg magukat, az idei évben öt ilyen egyesület mellett pedig a Honvédség, a Rendőrség, a Készenléti Rendőrség és a Terrorelhárítási Központ is bemutatkozott. A nemzetiségekre is fontos szerep hárult, ők a megnyitót követően a nagyszínpadon mutatkoztak be egymást váltva. A látogatók egy fotószínház keretében is megörökíthették a szombati rendezvényen töltött pillanataikat.

A nagyszínpadon a nemzetiségi produkciókat követően délben az értéktári okleveleket adták át, később pedig táncegyüttesek, zenés produkciók, musical előadások váltották egymást estig. Újdonság volt idén, hogy elkészítettek 75 relikviát, amit ünnepélyes körülmények között adtak át az önkormányzatok jelen lévő képviselőinek. Ezek az oklevelek az adott település első írásos emlékét tartalmazták vizuálisan és írott formában is. Az orosházi oklevelet a város alpolgármestere, Bojtor István vette át.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.