- hirdetés -

A művészet képes arra, hogy egy pillanat alatt eljuttasson a valóságból, adott lelki állapotunkból egy teljesen más világba. Ahogy a Városházi Galériában Nagyné Sinka Erzsébet képeit csodáltam, egy-egy kép előtt megállva valóban úgy éreztem, igen, ott vagyok. Ott ülök a padon egy csendes, békés kis tanyán, és mélyen magamba szívom az orgonabokrok finom illatát.

Kisgyermekként láttam egyszer egy filmet, – a címére már nem is emlékszem – melyben olyan varázsfestmények szerepeltek, amikbe bele lehetett sétálni. Már nem tudom, hogyan működött a varázslat, de az biztos, hogy a szereplők egy pillanat alatt abban a környezetben találhatták magukat, ami előttük a képen szerepelt. Nagyon magával ragadott ez a film, annak gondolata, hogy létezik egy különleges kulcs a festmények világához. Ha ma lett volna nálam egy ilyen kulcs, kinyitottam volna Nagyné Sinka Erzsébet néhány képének ajtaját. Olyan békés, olyan nyugalmat árasztó látvány fogadott valamennyin. A természet apró csodái, a virágok, a madarak, a vágtázó és megpihenő lovak, a folyó fölé benyúló fák, a szikrázó hegyoldal és a viharos égbolt…Hatvanadik születésnapja alkalmából állították ki az Orosházi Képzőművészeti Egyesület (OKE) tagjának képeit. A járványhelyzet miatt a megnyitóünnepség elmaradt.

– Mindig is nagyon fontosak voltak számomra a kiállításon megjelentek visszajelzései. Szeretem látni az emberek arcát, mikor megnézik a képeimet. Mindenkinek más tetszik, és ez így van jól. A különféle vélemények segítenek minket a fejlődésben. Igaz, van itt egy emlékkönyv, amibe személyes találkozás híján sokan írtak és üzentek, de a személyes kontaktus mégiscsak más – emelte ki Nagyné Sinka Erzsébet.

Az orosházi alkotó festményeit bizonyára sokan ismerik, hiszen 25 éve állít ki városunkban, sőt az egész országban. A vírushelyzet, a karanténban töltött idő, az elmúlt hónapok bizonytalansága munkáin is visszatükröződik.

Nagyné Sinka Erzsébet: Viharos égbolt

– Több viharos képet festek. A szomorú felhők megjelenése betudható a járványnak, a szobafogságnak. Általában sok színt használok, szeretem a színekben, árnyalatokban gazdag képeket, de az elmúlt időben nem ilyenek kerültek ki a kezeim közül – tette hozzá.

Nagyné Sinka Erzsébet kiemelte, ha nem is tudatosan, és nem is konkrétan, de mindig megjelenik az alkotáson készítőjének aktuális hangulata. Ő egy olyan személyiség, aki a legsötétebb képre is képes egy pislákoló lámpást festeni.

A kiállítás október 16-ig tekinthető meg a Városházi Galériában (a Polgármesteri Hivatal I. emeletén)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.