- hirdetés -

Ha valaki digitális távoktatásban folytatja tanulmányait, még nem jelenti azt, hogy vírusfertőzött, sőt azt sem, hogy az illető karanténban van. Ezt próbálta tisztázni a Székács evangélikus iskola igazgatója.

„A koronavírus valóban megjelent a Székács Evangélikus Iskolában (is), de ettől a több száz székácsos diák és tanáraik nem váltak egy csapásra potenciális fertőzésforrássá – akik esetleg igen, azokat pedig a Népegészségügy szigorú karantén alá vonta a jogszabályban előírt időre.” – olvashatók az intézményvezető szavai az iskola honlapján.

Az elmúlt héten a gimnáziumi és a felsős osztályok tekintetében digitális munkarendben folyt a tanulás, mától, azaz szeptember 28-tól viszont a minisztérium döntése értelmében a Székács József Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium minden osztálya újra a hagyományos munkarendben, az iskola falain belül dolgozhat tovább. Az elmúlt hetek tapasztalatairól az iskola igazgatója, Nagy Róbert a következőképp fogalmazott.

Több helyről távol kényszerültek maradni a gyerekek

„Sokan félreértették az intézkedéseinket és azok következményeit, és talán emiatt kényszerültek több helyről és eseményről távol maradni a Székács Evangélikus Iskolába járó diákok”.

Szeptember 18-án és az azt követő napokban három osztály tanulói és az őket tanító tanárok kerültek járványügyi megfigyelés alá, mivel ezekben az osztályokban igazoltan koronavírus-fertőzött tanulót találtak. A járványügyi megfigyelés idejére összesen 64 tanuló és 24 pedagógus került karanténba, és ez idő alatt szigorú ellenőrzés alatt otthonaikban tartózkodtak. A tantermen kívüli, digitális munkarend az elmúlt héten viszont nem 64, hanem ennél sokkal több, összesen 388 diákot érintett. 324 diák tehát attól, hogy digitális távoktatásban tanult, még nem volt karanténban.

„Azt tehát, hogy ennyi diákunk átmenetileg digitális munkarendben tanuljon, nem a fertőzésveszély, hanem az oktatás szervezése indokolta. Egyszerűen arról van szó, hogy a fent említett 24 – csakis elővigyázatosságból karanténba került – pedagógus minőségi helyettesítését nagyon nehéz egy héten keresztül igazán hatékonyan megoldani, ezért sokkal működőképesebb megoldásnak tűnt az, hogy egy hétig otthonról dolgozzanak, a diákok pedig otthon tanuljanak.”

Nincs alapja a kitiltásnak, ha nincs járványügyi korlátozás alatt a tanuló

Mindezt azért tartotta fontosnak kiemeli a Székács iskola igazgatója, mert több helyről és eseményről – például foglalkozásokról, sőt üzletből is – távol kényszerültek maradni az elmúlt héten az intézmény azon diákjai, akik otthonról dolgozó tanáraik miatt otthonukban tanuktak, nem tudnak iskolába járni. A 324 diák tehát nem állt semmilyen járványügyi korlátozás alatt. A TASZ Jogsegélyszolgálathoz fordulva kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy amennyiben a diákok nem állnak járványügyi korlátozás alatt, akkor szabadon eljárhatnak otthonról, és így nincs alapja annak sem, hogy számukra a foglalkozásra járást megtiltsák.

„A járvány országos alakulását látva sajnos felkészültnek kell lennünk arra, hogy a következő hónapokban többször – akár hosszabb időszakokra is – iskolánk egy vagy több osztályának újra digitális oktatásra kell átállnia. Őszintén reméljük, hogy ez minél ritkábban fog előfordulni, de mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy az oktató munkánk digitális munkarendben is a lehető leghatékonyabban folyjon tovább. Reméljük továbbá, hogy az itt leírtak segítenek mindenkinek tisztán látni és megfelelően kezelni egy ilyen helyzetet.” – fogalmazott Nagy Róbert igazgató.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.