- hirdetés -

Továbbra is közösen dolgozik a helyi és országos németség értékeinek megismertetésén és megőrzésén, valamint a német nyelv oktatásán az Orosházi Német Nemzetiségi Önkormányzat a Székács és az Eötvös iskolákkal, illetve a Nagy Gyula Területi Múzeummal. Egyebek mellett erről is határoztak a képviselők legutóbbi ülésükön.

A német önkormányzat és a három intézmény partnersége évekkel ezelőtt kezdődött, azóta számos rendezvényt valósítottak meg közösen. Mint dr. Abonyi Lajos első elnök elmondta, a Székács József Evangélikus Általános Iskola megbízható, segítő partner a német nyelvű rendezvények lebonyolításában, nagy empátiával nyújtottak segítséget az „Elhurcoltak és elűzöttek emléknapjának” megtartásához. A Német Kultúra Hetének programjában átvették az írásbeli verseny lebonyolítását, amelynek megrendezésében oroszlánrészt vállalt Lovas Erzsébet. Diákjaik rendszeresen részt vesznek a Német Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett programokon.

Az Eötvös József Katolikus Általános Iskolának Abonyi Lajos szintén megköszönte a segítő közreműködést, külön kiemelve, hogy a szekszárdi Deutsche Bühne az iskolában is szerepelt német nyelvű színdarabbal. Elmondta, hogy tavaly novemberben közösen rendezték meg. a második német nyelvű Márton napot, nem várt sikerrel.
– Az intézmény óvodásai felléptek a Német Kultúra Hete megnyitóján, így a legkisebbek is részeseivé váltak a Német Nemzetiségi Önkormányzat programjainak. Emellett jól működik a „Hans Haseim Kindergarten und Vorschule” oktató program, amivel a gyerekek saját szintjükön komoly eredményt értek el – ismertette az elnök.

A legkisebbek a Német Kultúra Hetén (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Korcsok Marianna, az iskola igazgatója hangsúlyozta, elkötelezték magukat a német nyelv oktatása mellett az óvodában, erre épülve az általános iskolában a német, mint első idegen nyelv szerepel.
– Megtörtént a második Deutsches Sprachdiplom vizsga, amelyen tíz diák vett részt, de a pandémia miatt a szóbeli elmaradt. Az együttműködésnek is köszönhető, hogy az idei tanévben már szép eredményeket tud felmutatni az iskola, örülök a nemzetiségi önkormányzat segítségének, mert a kapcsolatrendszerével komoly szakmai támogatást tud nyújtani – fejtette ki.

A Nagy Gyula Területi Múzeum és a német önkormányzat között 2001. óta intenzív a kapcsolat, amelyet Abonyi Lajos a kooperáció szép példájának nevezett. Hangsúlyozta, a múzeum falán elhelyezett Harruckern emléktábla minden évben megemlékezésre és koszorúzásra ad lehetőséget.

A közös munka értékelését követően a képviselők egyhangúan arról döntöttek, hogy meghosszabbítják az együttműködést. Emellett elhatározták, hogy találkozót szerveznek az orosházi és Orosháza környéki német szakos tanároknak. A cél a nemzetiségi önkormányzat munkájának, az általa kínált lehetőségeknek a megismertetése.

Az ülésen kiderült, hogy az orosházi németség is helyet kap a „Mi svábok” című, az magyarországi németek történetét összefoglaló, hamarosan megjelenő kötetben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.