- hirdetés -

Sorozatunkban a vírussal kapcsolatos fogalmakat, kérdéseket tisztázzuk. Elsőként a karanténról és az karanténban lévő személyek juttatásáról lesz szó.

Mi az önkéntes karantén?

Az önkéntes karantén nem hatósági elrendelés, hanem ahogy a neve is mutatja, saját döntésből eredő elvonulás, melynek során a karanténban lévő személy saját otthonában, vagy az állam által, esetleg egyéb módon biztosított szálláson, és azt a szükséges ideig nem hagyja el. Ez idő alatt csak a saját háztartásában élőkkel érintkezik, látogatókat nem fogad.

Mi a hatósági karantén?

Azok, akiknél a fertőzés gyanúja nem merül fel, ők is kötelesek 10 napra lakóhelyükön vagy tartózkodási helyükön hatósági házi karanténnak alávetni magukat. Elsősorban a külföldről hazatérőket érinti. Ez a módszer a járványügyi szakemberek szerint a megfelelő eszköze a világjárvány megfékezésének.

Milyen juttatás jár annak, aki önkéntes, illetve hatósági karanténba kerül?

Ha a munkavállaló a karantén alatt nem tud otthoni munkavégzés keretében feladatokat ellátni, úgy elsődlegesen a maradék szabadság kiadása jöhet szóba. Ha ez nem megvalósítható, akkor a munkavállaló a munkáltatóval történő megállapodás alapján vagy hatósági karantén esetén személyi körülményeire tekintettel mentesül a munkavégzési kötelezettség alól a karantén idejére. A mentesülés időtartamára azonban az általános munkajogi szabályok szerint nem jár munkabér. További lehetőség lehet, hogy a munkáltató egyoldalúan dönt arról, hogy a munkavállalónak teljes vagy csökkentett összegű díjazást fizet a karantén idejére. Ebben az esetben a munkavállaló biztosítása folyamatosan fennáll, egészségügyi szolgáltatási járadékot nem kell fizetnie, sőt még a nyugdíjra jogosító szolgálati ideje sem csökken.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.