- hirdetés -

A DAREH Önkormányzati Társulás KEHOP 3.2.1 európai uniós pályázat keretében 16 ezer zöldhulladék gyűjtésére alkalmas barna színű 240 literes gyűjtőedényt tudott beszerezni, melyet Békés megye öt legnagyobb városában lakosságszám arányosan osztott ki.

Orosházán is befejeződött az edények kiosztása. Több mint két és félezer háztartásban már ezeket az edényeket használhatják Orosházán. A pályázat keretében beszerzett edények elfogytak, így akiknek nem jutott, azok továbbra is a megszokott zsákos rendszerben is kihelyezhetik a zöldhulladékot, vagy házi komposztáló edényt igényelhetnek a Fürdő utcai ügyfélszolgálati irodában. Amennyiben további lehetőségünk lesz edények beszerzésére, úgy a későbbiekben igyekszünk minden háztartás számára biztosítani ingyen edényzetet. Ha valaki maga vásárol gyűjtőedényt, természetesen azt is elszállítják kollégáink, amennyiben a vegyes hulladék gyűjtésére van érvényes szerződése és fizeti annak díját.

Hogyan kell használni ezt az edényt?

Lehetőleg árnyékos helyen tartsák, hogy a nap ne tudja felmelegíteni. Ne tegyenek bele műanyag zsákot, hiszen az edények kiosztásával éppen az volt a cél, hogy a komposztálásra összegyűjtött zöldhulladék ne tartalmazzon le nem bomló egyéb anyagot. Ürítés után kiöblítve az edény szagmentesen használható tovább. A gyűjtési napokon már reggel hat órára helyezzék ki a háztartás elé az út mellé az edényt.

A gyűjtési naptár letölthető a www.dareh.hu/_bazis/ oldalról, illetve az első negyedéves hulladékgyűjtési számla hátoldalán is megtalálható.

Mit tehetünk a barna kukákba?

  • lenyírt füvet,
  • kerti gazokat,
  • falevelet, lombot,
  • a zöldségek és gyümölcsök héját és maradékait,
  • a faforgácsot és fűrészport.
  • a rövidebb ágnyesedéket,

A hosszabb ágakat méteresre darabolva összekötve kell kitenni.

Akiknek nincs barna kukája, a gyűjtési napokon átlátszó műanyag zsákba is kiteheti ezeket a zöldhulladékokat. A zöldhulladék nem a szeméttelepre kerül, hanem a békéscsabai komposztáló telepen dolgozzák fel és értékes virágföld készül belőle. Ezt a komposztot mezőgazdasági célra is lehet hasznosítani és újra értékes tápanyag lesz belőle.

A zsákok kiválogatása fáradtságos és nagy kézimunka igényű folyamat, ezért a kiosztott zöldhulladék gyűjtőedényekbe kérjük, ne helyezzenek bélelő zsákot!

Mit NEM szabad tenni a zöldhulladék közé?

Ne tegyen

  • ételmaradékot,
  • zsíros, olajos maradékokat,
  • salakot, törmeléket és földet,
  • kommunális és vegyes hulladékot,
  • vegyszeres és festékes flakonokat és szermaradványokat,
  • állati ürüléket, tetemet és mellékterméket!

Otthonra is készíthetünk virágföldet a HÁZI KOMPOSZTÁLÓval

Akiknek nem jutott zöldhulladék gyűjtő barna edény és van hely a kiskertben, azok ingyenesen igényelhetnek a Fürdő utcai ügyfélszolgálati irodában komposztáló edényt. Ezzel otthon virágföldet készíthetnek maguk is a zöldhulladékéból. A fentebb felsorolt komposztálható anyagok a komposztáló edényben összeesnek, térfogatuk és nedvességtartalmuk a töredékére csökken és közel egy év alatt az érett komposzt beforgatható a talajba. A komposztáló edények úgy vannak kialakítva, hogy felülről folyamatosan lehet behelyezni a zöldhulladékot, alul pedig egy kis nyíláson kilapátolható az érett komposzt. Az edénynek nincs alja, így a talajjal érintkezve a lebontó szervezetek (baktériumok, gombák, giliszták) be tudnak segíteni a folyamatba.

A komposztáló edények ingyenesek, a szolgáltatásnak sincs többlet díja, tehát csak az alap szemétszállítási díjat kell fizetni. A hulladékudvarba is kiszállítható eseti jelleggel a többlet zöldhulladék. Akinek eseti jelleggel több zöldhulladéka keletkezik, az 1 m3 mennyiségi korlátig kiviheti Orosházán a Gyártelep utcai hulladékudvarba munkanapokon 7-15 óra között (Telefonszám: 06-30/162-6624)

Házi komposztálót az ügyfélszolgálaton lehet igényelni minden héten hétfőn és szerdán 8-15:30 között (Orosháza, Fürdő u. 1.).

A békéscsabai központi ügyfélszolgálat elérhetőségei:

Telefon: +36 66/447-150

E-mail: ugyfelszolgalat@grnkft.hu

A hulladékszállítás pontos időpontjait naptár formájába megküldtük a számla mellékleteként, illetve megtalálható honlapunkon: https://www.dareh.hu/_bazis/

Jelenleg fejlesztés alatt van egy mobil alkalmazás, mely többek között az ürítés napja előtt egy emlékeztető üzenetet küld az okos telefonjára. Erről részletesebben a közeljövőben adunk tájékoztatást.

Tegyünk együtt egy tisztább jövőért!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.