- hirdetés -

A szeptember 21-től kötelező, a maszkviselés kiterjesztésére hozott rendelkezések között nincs sok új szabály, de azokat be kell tartani, hiszen szankcióval is járhat a be nem tartások – nyilatkozta Müller Cecília országos tisztifőorvos az MTI-nek.

Szeptember 21-től kezdve a vírushelyzet miatt országszerte új szabályok érvényesek mindenkire. Az országos tisztifőorvos úgy fogalmazott, az új rendelkezésekkel nem a mindennapi élet korlátozása a cél, de az eddigi szabályokat szigorúbban véve kell élni. Hétfőtől kötelező lesz a maszkviselés bevásárlóközpontokban, mozikban, színházakban, múzeumokban, könyvtárakban, a postai és egyéb ügyfélszolgálatokon is.

Továbbra is kötelező a tömegközlekedési eszközökön, valamint azon túl a megállókban, váróhelyiségekben, sportlétesítményekben. Szabályos maszkot kell viselni, az arc eltakarására a sál már nem elegendő. A szabályok be nem tartását szankcionálhatják is az üzemeltetők, működtetők, akik maguk is felszólíthatják maszkviselésre az illetőt, sőt rendőri segítséget is kérhetnek. Ezen kívül a kormányhivatalok egészségügyi szakemberei is ellenőrizhetnek szeptember 21-től.

Hétfőtől kezdve hatósági árassá válnak a PCR-tesztek, 19 500 forintnál többet egyetlen egészségügyi szolgáltató vagy laboratórium sem kérhet ezekért a tesztekért, függetlenül attól, hogy magán vagy közellátást. A szórakozó- és vendéglátóhelyek innentől kezdve csak 23 óráig lehetnek nyitva. Ott, ahol elvitelre készítenek ételt, a személyzet bent maradhat a megjelölt időpont után is, de vendéget nem fogadhatnak. Az 500 fő feletti rendezvények továbbra sem tarthatók meg.

Október 1-től az óvodákban, iskolákban és a szakképző intézményekben bevezetik a kötelező testhőmérséklet-mérést. Az óvodás és alsó tagozatos gyerekekkel a szülők csak a kijelölt mérési pontig mehetnek, addig is csak szájmaszkban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.