- hirdetés -

Egyre több embernél merül fel a koronavírus gyanúja, így egyre többen esnek át a tesztelésen. Az interneten sokféle vélemény kering ezzel kapcsolatban, úgyhogy most egy olyan személyt kérdezünk tapasztalatairól, aki már túl van a PCR koronavírusteszten.

Ráczné Zsadon Éva a Nagyszénási Önkormányzati Óvodában dolgozik óvodapedagógusként. Az elmúlt héten túlesett két tesztelésen, őt kértük meg, mesélje el, miképp zajlott ennek menete.

– Megfázásos tüneteim voltak, amit azonnal jeleztem a háziorvosomnak. Ő alaposan megvizsgált, és bár nem talált nagy bajt, végül arra a döntésre jutottunk, legjobb, ha kiszűrjük a koronavírus lehetőségét. Edzőként nagyon sok emberrel, illetve óvónőként rengeteg gyermekkel állok kapcsolatban, így ez volt a helyes döntés – kezdte.

Éva elmondta, a teszteléshez külön szakember érkezett otthonába. A mentős először az orrából vett mintát egy hosszú fültisztítóhoz hasonló eszközzel.

– Ez minimálisan volt kellemetlen, de mindössze 2-2,5 cm mélyen helyezte föl az eszközt az orromba. Majd következett a garatmintavétel, ami egy picit ingerelte az érintett területet, de az sem fájt, inkább csiklandozott – fogalmazott.

Maga a mintavétel nagyjából kettő percbe telt. Ezt természetesen alapos előkészület előzte meg, a mentős a házhoz érve ellenőrizte a felszerelését és azt, hogy minden üvegcse és eszköz, amit használni fog, a beteg nevével ellátott legyen. A teszt eredményéig mindkét alkalommal egy-egy napot kellett várnia Évának. Az eredmény a háziorvoshoz érkezett, aki továbbította a páciens számára a leletet. Ezen mindössze annyi szerepelt, hogy a teszteredmény negatív.

– Itthon voltam végig onnantól, hogy kikértük a tesztet egészen odáig, amíg megérkezett a második negatív eredményem. Nemcsak én nem mentem a kerítésen túl, a férjem is házon belül maradt. Egy háztartásban élünk, és bár neki nem lett volna muszáj karanténba vonulnia, mégis úgy gondoltuk, ez a felelősségteljes magatartás – hangsúlyozta.

A procedúra hat nap alatt le is zajlott. Éva szerdán volt orvosnál, csütörtökön került sor az első, vasárnap pedig a második tesztelésre. Hétfőn már megvolt mindkét eredménye. Az óvónő kiemelte, mivel a tesztelést háziorvosa kérte, így azt díjmentesen végezték el.

– Gyors lefolyású volt az egész. Az már más kérdés, hogy pont ebbe a pár napba esett a nagymamám 70. születésnapjának ünneplése, amire nem mentünk el. Borzasztó érzés volt, de nem tudtam volna elszámolni a lelkiismeretemmel, ha úgy ünnepelünk együtt, hogy közben koronavírusos vagyok. Szerencsére a második teszt eredménye is negatív lett, úgyhogy zajlik az életünk tovább a megszokott menetrend szerint – zárta gondolatait.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.