- hirdetés -

Az Orosházi Evangélikus Egyházközség igazgató lelkészét, Ördög Endrét kértem fel, legyen a sorozat e heti vendége. Egy lelkész? Egy ilyen könnyed, bulváros rovatban? Egy percig nem tartottam attól, hogy visszautasítást kapok tőle. Ő ugyanis vállalja azt az természetes, mégsem egyértelmű tényt, hogy a lelkész is ember. Ennek is köszönhető, hogy miután lelép a szószékről és leveti reverendáját, nyugodt szívvel ölti magára futónadrágját és vág neki – feleségével kézen fogva – a kilométereknek.

Mi egy lelkész feladata? A lexikonok szerint a legegyszerűbben megfogalmazva az, hogy a hívők lelkével foglalkozzon. Mégis él egy sztereotípia a fejekben, mely alapján talán még azt is meg tudnánk határozni, milyen legyen egy egyházi vezető személyisége.

– Ez a hivatás nem azt jelenti a számomra, hogy visszahúzódok egy csöndes sarokba és meditálok. Amire nyitott vagyok és ami nem ütközik hitbeli vagy értékrendbeli gátakba, azt megélem. Van egyfajta lelkészkép az emberekben, sokak szerint egy vallási vezetőt a komolyság, a kötöttségek és a távolságtartás jellemez. Természetesen vannak bizonyos szokások az egyházi életben, melyeket követünk – legyen szó a viselkedésről, az öltözködésről vagy a szóhasználatról, – de ez nem azt jelenti, hogy nekünk nincs hobbink vagy nem szeretnénk a vicceket. Egészséges hedonizmussal élem a mindennapjaimat. A sport például végigkísérte az egész életemet – kezdte.

Az evangélikus igazgató lelkész középiskolás éveit a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban töltötte. Itt szeretett meg igazán kosárlabdázni, majd a Ferencvárosi Vasutas Egyesület kosárlabda szakosztályának tagjaként az NB II Keleti csoportban is játszott.

Kosárlabda, foci, futás…a kertben pedig kapálás, ültetés, ásás (Fotó: Horváth Bence)

Félmaraton a Gyopárosi-tó körül

– Irányító-bedobó voltam. Azért a 183 centiméteremmel nem voltam igazán kosaras alkat. De nemcsak kosarazni, hanem focizni is nagyon szerettem. Megye hármas igazolt futballistaként játszottam otthon a falumban. Emellett diákkoromban és az egyetemi évek alatt rengeteget bicikliztünk. Nyaranta 3-4 ezer kilométert is letekertünk, gyakorlatilag bejártuk az egész országot. Ma pedig a futás jelenti számomra ezt a fajta feltöltődést. A feleségemmel együtt járunk ki a Gyopárosi-tóhoz. Hét kilométer a minimum, de van, hogy a félmaratonig meg sem állunk. A mindennapi pszichés terhelés mellett nekem nagyon fontos a mozgás – mesélte.

Ördög Endre számára Orosháza a harmadik állomás, ahol lelkészi szolgálatot teljesít. Előbb Bakonyszentlászlón tette ezt tizenöt éven át, majd Péteriben töltött három évet. Orosházára szűk tíz éve került. Bárhol élt eddig, a kertjét mindenütt örömmel gazdagította és művelte.

„Amit mi lelkészek hirdetünk, az nem egy életidegen dolog” (Horváth Bence)

Tetoválás? Göndör fürtök?

– Mikor ideköltöztünk, gyümölcsöst telepítettünk és kialakítottunk egy kis konyhakertet is. Ások, ültetek, kapálok és aratok. Emellett a fáink terméséből évi két-háromszáz üveg befőttet teszünk el együtt a feleségemmel. Szeretem ezt a fajta régi vágású, falusias tempót. Kell a sokszínűség az életünkbe, és szükségünk van a feltöltődésre is! Lelkészként az a munkám, hogy a hívőkkel foglalkozzam. Ha ők is megismernek mint embert és megtapasztalják, hogy van az életemnek egy templomajtón kívüli része is, akkor nemcsak én kerülök más megvilágításba, hanem az is, amit mondok. Rájönnek, hogy amit mi hirdetünk, az nem egy életidegen dolog. Úgy gondolom, ez a fajta természetes magatartás sokkal inkább hitelesíti az embert, mint mondjuk a túlzott távolságtartás. Az emberek, akiken próbálunk segíteni, hétköznapi életet élnek. Ha én elrugaszkodok ettől egy bizonyos magasságba, akkor nem fogok tudni hozzájuk szólni, helyette elbeszélek a fejük felett – emelte ki.

Mindezek után már nem tudom, mi lehet még nagyobb meglepetés az olvasók számára, az, hogy Ördög Endre és neje ikertetoválást visel a szíve felett, melyen a három gyermeküket jelképező, egymásba fonódó szívek szerepelnek, vagy az, hogy az igazgató lelkész lánya, Anna édesapjától örökölte rettenetesen sűrű, göndör haját. Azt hiszem, az eredmény döntetlen.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.