- hirdetés -

Dr. Kalydy Antónia orosházi gyermekorvost választották a Magyar Foltvarró Céh elnökévé.

Az amerikai filmekben gyakran látjuk a hálószobák díszeként a foltvarrott takarókat. Ezek nemcsak az óceán túlpartján divatosak, hanem itt, nálunk is. Persze ha foltvarrásról beszélünk, a takarók mellett meg kell említenünk a fali díszeket, a táskákat, telefontokokat, székpárnákat, ruhadarabokat sőt az ékszereket is. Városunkban hosszú évek óta működik az Orosházi Foltvarró Egyesület, melynek egyik tagja, dr. Kalydy Antónia számos sikert tudhat magáénak ezen a területen. Az Európai Quilt Szövetség felhívására már évek óta rendszeresen jelentkezik, és az elmúlt öt évben a magyarországi nevezők munkái közül minden alkalommal kiválasztották alkotását, mely kijutott az európai kiállításra Birminghambe. Ezek a darabok aztán sorra járják a 19 résztvevő tagállamot, így dr. Kalydy Antónia keze munkáit is megcsodálhatták már szerte Európában. De ebben az évben még ennél is nagyobb megtiszteltetés érte őt, hiszen a Magyar Foltvarró Céh elnökévé választották.

– Kihúztam a genetikai lottóötöst, hiszen nagyon sok ügyes kezű ősöm volt, aki kézimunkázott otthon. Az anyukám és a nagymamám is közéjük tartozott, s bár nem tanult szakmájuk volt ez, mégis nagyon szép munkákat hoztak létre. Varrtak, hímeztek és nekem is megtanították a kézimunkázás alapjait. Magam is régóta foglalkozom foltvarrással, de mióta nyugdíjba vonultam, szerencsére még több időt tudok fordítok erre – mesélte.

A fent látható munkája is körbejárta Európát (Fotó: Horváth Bence)

Dr. Kalydy Antónia hozzáfűzte, a foltvarró társadalom igen szerteágazó. Vannak köztük iparművészeti iskolát végzett művészek, textilipari mérnökök, de ugyanúgy egyszerű háziasszonyok is. Ő maga is hobbiként űzi ezt gyermekorvosi munkája mellett. Lakásának egy-egy szegletében, öltözékének néhány részletén azért megjelenik ez a technika, és természetesen az unokáinak is varrt már egy-egy szép takarót.

Online szavazás útján került a céh élére

– Mi foltvarrók egy nagy közösséget alkotunk. Nagyon örülünk egymásnak, mikor kiállításokon vagy rendezvényeken találkozunk. Nyári táborokat is szervezünk gyerekcsoportoknak, hogy továbbörökítsük ezt a csodát. Idén sajnos elmaradt az Országos Foltvarró Fesztivál, helyette viszont őszre háromnapos online tábort szervezünk. A foltvarrás hatalmas érték, melybe a magyar népművészet kincseit is beemeljük, mely által még értékesebb örökséget hagyunk magunk után – hangsúlyozta.

Orosháziként szeretné felrázni a viharsarki foltvarróéletet (Fotó: Horváth Bence)

Dr. Kalydy Antónia a Szatmári-Tiszahátról származik, de a középiskolás és az egyetemi éveket már Debrecenben töltötte. Az orvosi diploma megszerzése után Cegléden töltötte rezidens éveit, majd sokáig a fővárosban dolgozott. Férje révén került Orosházára az 1990-es évek végén.

– A helyi foltvarró körnek én is jó ideje tagja vagyok, a céhhez viszont nem olyan régen csatlakoztam. Az elnökválasztás idén rendhagyó módon, online valósult meg. A jelölőbizottság nevezte meg, kik közül szavazhatják meg a tagok az öt fős vezetőséget, majd a kiválasztott öt fő döntött az elnök személyét illetően. A szervezetet vezetni és összefogni nagyon megtisztelő és szép feladat. Szeretnénk még jobban megmozgatni ezt a viharsarki részt, célunk egyre több felületen megjelenni az interneten, és természetesen a nemzetközi kapcsolatok is erősíteni fogjuk – tette hozzá.

Egy régi hímzésminta alapján készült munka Bódy Irén kékfestő anyagából. 2019-ben az Országos Foltvarró Fesztiválra készült ez a pályázati munka.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.