- hirdetés -

Az ötvenedik házassági évfordulót szerencsére egyre több házaspár éli meg, de hogy ezen a napon mindkettejük aranydiplomáját is ünnepelhessék, az nagyon ritka. Az orosházi orvos házaspár, dr.Felek Csanád és dr. Süle Anna ezen kevesek közé tartozik.

A nevezetes évfordulóval kapcsolatban a házaspár egyik tagjával, Felek Csanád nőgyógyásszal idéztük fel az elmúlt több, mint fél évszázadot.

Boldogító igen és diploma

– Annával mindketten tősgyökeres orosháziak vagyunk. Az ismeretségünk az általános iskola második osztályában kezdődött. Párhuzamos osztályba, de egy iskolába jártunk. A gimnáziumi évek alatt bontakozott ki a kapcsolatunk, és lett belőle szerelem. A gimi után mindketten Szegeden, az Orvosi Egyetem Általános Orvosi Karának hallgatói lettünk, és így itt sem szakadtunk el egymástól. 1970 szeptember ötödikén kötöttünk házasságot, és ezen a napon kaptuk meg mindketten a diplománkat is. Elég zsúfolt nap volt. Először kimondtuk az igent, aztán mentünk a diplomaosztóra, majd egy szűkebb családi összejövetelen ünnepeltük meg mindkettőt – kezdi a történetet Felek Csanád.

Sikerült az Orosházi Kórházban elhelyezkedniük. Orosháziként fel sem merült, hogy máshová menjenek. Anna a fül-orr-gégészeten, férje a szülészet-nőgyógyászati osztályon kapott állást. Mindketten választott szakterületükön szakvizsgáztak 1974-ben.

Munkás évek itthon és külföldön

– Akkoriban az aneszteziológia nagy változásokon ment keresztül. Asszisztensnők végezték az altatást, és akkortájt kezdték orvosi szintre emelni az altatást. Oda kerültem, megtetszett és le is szakvizsgáztam belőle. ’77-től tíz éven át voltam az aneszteziológia vezetője és dolgoztam mellette a nőgyógyászaton. Párom a gégészeten dolgozott. Mellette szakvizsgát tett laborból. ’86-ig tartott ez az időszak – folytatja közös történetüket a főorvos.

A fiatalság szeretné látni a világot, nem volt ez másként hőseink esetében sem. Adódott egy lehetőség, hogy mehettek Líbiába dolgozni. Nem sokat haboztak, hanem belevágtak. Három és fél évet töltöttek ott, persze ott is együtt.

– Ez az idő rendkívül tanulságos volt. Olyan nőgyógyászati, de főleg szülészeti esetek fordultak elő a gyakorlatban, amitől itthon csak tartunk és óvjuk tőle a hölgyeket. Természeti népeknél a sok szülés miatti szövődmények, illetve a nemi szerveken végzett rituális beavatkozások miatti hegesedések stb. Kemény időszak volt, de sokat tanultunk. Ott kezdtem el a laparoszkópiás beavatkozásokkal foglalkozni – meséli tovább Felek Csanád.

Együtt bulizni is jó (családi fotó)

1979-ben megszületett közös gyermekük, aki ma már programozó-közgazdász. Éltek, gyógyítottak és mint az emberek többségénél, Csanádnál is egyre erőteljesebben jelentkezett a hobbi, a szenvedély, melyet két betűvel lelehet írni: ló.

– Kisgyerek koromban az első szó a ló volt, amit kimondtam. Mindig is vonzódtam a lovak, a lovaglás iránt. Orosházán akkor még sok lovaskocsi, télen lovas szán járt, nagyapáméknak is volt lovuk, én pedig állandóan ott voltam a ló lába alatt. Kiskoromban, ha kérdezték, mi leszek, azt mondtam, kocsis. Egyetem után, az Új Élet Tsz-nél és a Dózsa Tsz-nél volt lovas szakosztály. ’70 óta, ha csak amatőr szinten is, de sportszerűen lovagolok. Díjugratás, díjlovaglás volt a sportágam. Anna – bár őt nem érintette meg ez – hősiesen elviselte a mániámat. Most is meg van még a kis tanyánk, ahol már csak hobbiszinten lovagolok, főként a tenyésztéssel foglalkozom – sorolja csillogó szemmel a főorvos.

Amíg lehet…

Dr. Süle Anna már csak heti egy napot dolgozik a szakrendelőben, mellette folytatja a magánrendeléseit, dr. Felek Csanád szintén dolgozik, a kórházban értük utol a beszélgetésre is.

Felek doktor mostanság – stílszerűen lovas pólóban (Fotó:CsJ)

– Ezt nem lehet megunni, ezt csinálni kell. Ha egyszer azt mondom, hogy otthon leülök és nem csinálom tovább, az már a vég. Amíg az egészségünk engedi, mindig gyógyítani fogunk. Ez a hivatásunk, ez az életünk. Itt vagyunk, míg lehet, és próbálunk segíteni – hangsúlyozta Felek Csanád.

Mit lehet ehhez hozzátenni? Kívánunk az aranydiplomás házaspárnak jó egészséget és még számos, szeretetben, megértésben együtt töltött évet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.