- hirdetés -

Dr. Blahó Jánost már a kezdetektől olyan pedagógusok tanították, akikre felnézett, ezért elhatározta, hogy ő is ezt a pályát választja. 1988-ban kezdte meg a munkát a Táncsics Mihály Gimnáziumban, majdnem negyedszázada pedig már az intézmény igazgatójaként dolgozik. Munkáját Orosháza Városért címmel jutalmazta nemrég a város önkormányzata.

– Nagyszénáson születtem, anyai ágról pedig szentetornyai vagyok, így kétlaki voltam, ami több tekintetben is meghatározta a gyerekkoromat. Szerencsés voltam, hogy már a Czabán Samu Általános Iskolában is olyan egyéniségek tanítottak, akik nagyon inspirálhatták a gyerekeket. Ez is motivált engem abban, hogy a későbbiekben én is ezt a hivatást válasszam – idézte fel a kezdeteket dr. Blahó János.

Ezt az elhatározását a gimnáziumi évei is megerősítették, hiszen a Táncsics egyik nagy generációjának tanítói (többek közt a Bánki és a Dienes-házaspár vagy osztályfőnöke Körmendi János) oktatták, olyan pedagógusok, akikkel később együtt is dolgozhatott. Egyetemre Szegedre szeretett volna menni, a hely közelsége miatt is, hiszen szeretett hazajárni, amiben nagy szerepe volt az Ifjúsági Klubmozgalomnak is, melyhez még gimnazista korában csatlakozott.

Általános iskolai, gimnáziumi és egyetemi tanárai is inspirálták (Fotó: Horváth Bence)

– A gimnáziumi évek alatt a kedvenc tárgyaim a földrajz, a történelem és a biológia voltak, így ebben az irányban folytattam. Szegeden is kiváló tanáregyéniségek sorát ismerhettem meg, ami meg tovább erősítette az elhatározásomat. Egy jó kollégistákból álló csapat tagja lehettem és nyertem diákként számos elismerést, ez is inspirált arra, hogy ez a kíváncsiság megmaradjon, ami a későbbiekben már egyre inkább a földtudományok felé fordult – mesélte.

Miután megkapta tanári diplomáját, először Szentetornyán vállalt munkát, ahol elmondása szerint tökéletesen kiegészítették egymást az idősebb, tapasztalt és fiatalabb kollégák. Nem sokkal később már Nagyszénáson volt osztályfőnök, a mai napig megvan a kapocs egykori első tanítványaival. Közben folyamatosan képezte magát, több kurzust és szakot is elvégzett az egyetemen. A legnagyobb hatást a doktori iskolában kapta, ahol Tóth József professzor volt a mentor-tanára, akinek köszönhetően munka mellett is el tudta érni ezt a tudományfokozatot is.

Munkáját rangos elismeréssel jutalmazták augusztus 20-án (Fotó: Horváth Bence)

Eközben számos változás történt az életében, legnagyobb örömmel természetesen házasságkötésére és gyermekei születésére tekint vissza. 1988-ban került a Táncsics Mihály Gimnáziumba, a rá következő évben pedig már nevelési igazgatóhelyettesként dolgozott. 1996-ban ismét nagy változás állt be az életében, ekkor választotta meg az intézmény igazgatójává a testület, melyben akkor még egykori tanáraival is együtt dolgozott.

– Ez erőt, megtiszteltetést és egyben felelősséget is adott. Én mindig csapatban gondolkodtam és úgy gondolom, igazi hátországok nélkül nem lehet teljesítményt elérni. Ez vonatkozik a családra és vonatkozik a kollégákra is. De talán az, hogy öt alkalommal komoly százalékban mindig megválasztottak, ez további erőt, de egyben felelősséget is ad – mondta.

1988-ban kezdett dolgozni a Táncsics Mihály Gimnáziumban, az igazgatói tisztséget 1996 óta tölti be (Fotó: Horváth Bence)

Dr. Blahó János munkáját augusztus 20-án Orosháza Városért elismeréssel jutalmazták.
– Ismét csak a családomnak és a kollégáknak tartozom köszönettel azért a hozzáállásért és támogatásért, amit nyújtottak, mert csapatban értük el, hogy a Táncsics a megye egyik legszínvonalasabb, legsokoldalúbb és legeredményesebb iskolájává váljon. Ezért roppant hálás vagyok és büszke – tette hozzá.

Mint mondta, az oktatás komoly része egy terület településfejlesztésének, társadalmi küldetése és felelőssége van a jövőt építve (Ennek eredménye volt többek közt a Rezidensiskola program, a Tehetségprogram vagy az Oktatási Kerekasztal). Épp ezért továbbra is igyekeznek eszerint a stratégia szerint dolgozni a Táncsics Mihály Gimnáziumban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.