- hirdetés -

Dr. Székely Nóra jogi, valamint mérnök informatikus diplomáit már több mint tíz éve a fiókba tette. Jó ideje ott pihennek, és ha minden a tervek szerint alakul, ott is maradnak. Nóra helyettük azt a mesterséget választotta, ami igazán örömet okoz a számára: sajtműhelyében tevékenykedik, – mondhatjuk alkot – nap mint nap, és ha minden jól megy, szeptembertől sajtkészítő mesterként folytatja tovább a hivatását.

– Mikor 2003-ban született meg a kisfiam, nagyon szerény anyagi körülmények között éltünk. Kipróbáltam mindent, amivel pénzt lehetett keresni, gyerekruhákat varrtam, koszorút készítettem. Hobbiszinten több dologba is belekóstoltam, de végül a sajtkészítésnél maradtam. Aztán ez az egész kinőtte magát, ugyanis évről-évre bebizonyosodott, hogy egyre és egyre nagyobb igény van a munkáimra. 2012-ben kistermelő lettem, akkor még munka mellett készítettem a sajtokat, de 2018-ban ez vált a fő foglalkozásommá – mesélte dr. Székely Nóra.

Autodidakta módon kezdte a sajtkészítést, de hamar megtapasztalta, hogy ennek a műveletsornak bizony nagyon sok buktatója lehet. Így hát tanárt keresett, Kis Ferencnél sajátította el az alapokat, majd Olaszországban egy kézműves akadémián képezte tovább magát. A Pipitér Sajtműhely tulajdonosa azóta már OKJ-s sajtkészítő végzettséget is szerzett, jelenleg pedig mestervizsgájára készül.

Itthon is hódítanak az olasz ízek

– Magyarországon a gazdag ízvilágú sajtokat kedvelik az emberek. Szeretik, ha ízes az a sajt, kedvelik a lilahagymás, pirospaprikával fűszerezett darabokat, és a füstölésnek is nagy hagyománya van nálunk. Én is készítek igazi magyaros ízű, körözöttes termékeket is, de a sajthoz való viszonyulásom inkább az olasz alapokhoz nyúlik vissza. Olaszországban a natúr ízeket preferálják. Ezt próbáltam elhozni ide, Orosházára is. Főként könnyed, natúr, friss, gyors érlelésű sajtokat készítek, és szerencsére azt tapasztalom, hogy az emberek nyitottak az újra – tette hozzá.

Székely Nóra korábban nemcsak a sajtokat készítette, de még tejet adó teheneiket is ő fejte. Ma már belátja, hogy a nap csak 24 órából áll, így ezt a feladatot már kiengedte a kezéből.

– A sajtjaink a saját teheneink tejéből készülnek. Az, hogy saját állományunk van, számomra biztonságot nyújt. Így tudom, hogy tényleg finomat és egészségeset adunk ki a kezeink közül. Kezdetben három tehetünk volt, mára tízre bővült a számuk. A műhely is egyre korszerűsödik, egy érlelőt is sikerült már kialakítanunk benne. Egyébként ez a helyiség, ahol a sajtok készülnek, valaha a fiaim szobája volt. A műhelyünket valójában a családi házunkban alakítottunk ki – jegyezte meg.

Az értéktár része lett dr. Székely Nóra munkája

Nóra piaci napokon hajnal egykor kel, hogy frissen vigye az árut a vevőknek. Nagyon népszerűek ugyanis jughurtjai, amik friss joghurtból, cukorból és gyümölcsből készülnek, tartósítószer hozzáadása nélkül. A kedvelt töltött parenyicák mellett márványsajt és camembert jellegű újításokkal is kísérletezik a Felhő utcán.

– A fiatal gazda pályázatnak, valamint a gazdálkodásunk elindításának következtében Gazdakör tag lettem. Horváth József elnök terjesztette elő, hogy talán a mi munkánk, a Pipitér Sajtműhely termékei is méltók arra, hogy az Orosházi Települési Értéktár részei legyenek. 2013-ban ért a megtiszteltetés, hogy termékeinket helyi értéknek minősítették. A mai napig büszkén veszünk részt azokon a rendezvényeken, ahol az orosházi értékek is bemutatkoznak – zárta dr. Székely Nóra.

A sajtműhely – visszautalva a címre – valójában a pipitér gyógynövényről kapta a nevét. Nincs baromfiudvar a családi ház udvarán, főként fejhető tyúkok nem kapirgálnak benne.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.