- hirdetés -

Nemcsak óriási leveleiben, de a banánfa virágában, sőt termésében is gyönyörködtek már tulajdonosai. A gyümölcs ízéről nyilatkozni még nem tudtak, és talán soha nem is fognak, de nem is az édes élmény kedvéért ültették kertjükbe az egzotikus növényt.

Asztalosné Szilágyi Julianna és férje, Asztalos István legkedvesebb szabadidős elfoglaltsága a kertészkedés. Harminc éve szépítik közös erővel családi házuk udvarát, és talán épp ez a szerencséjük, hogy mindezt együtt, karöltve teszik nap mind nap.

– Ez a legjobb Andaxin. Ha valaki feszültnek vagy nyugtalannak érzi magát, annak azt javaslom, hogy húzzon fel egy kesztyűt, fogjon egy kis kapircsot, és menjen ki gyomlálni – kezdi Asztalosné Julianna.

A kertjük évről-évre újul és bővül. Ha ő vagy a férje meglát egy különleges növényt, egy számukra addig még ismeretlen fajt, nehezen állják meg, hogy ne vásároljanak belőle. Rabul ejtik őket a cserjék, bokrok, virágok.

– A banánfánkat katalógusból rendeltük. Ez egy télálló fajta. Ősszel visszavágjuk a törzsét körülbelül 20 centiméterig, majd egy fóliával betakargatjuk, bebugyoláljuk, hogy mégse fázzon túlzottan a nagy hidegekben. Ez a növény akár mínusz 20 fokot is kibír, nálunk mégis kevesen mernek ültetni belőle. Magyarországon csupán néhány növénygyűjtő kertjében találkozhatunk vele – vette át a szót férje, István.

A banánfa áltörzse akár 2-3 méter magasra is megnőhet, levelei pedig elérhetik a 1,5-2 méteres hosszúságot is is. Ez a növény három-négy évesen virágzik, azután elpusztul, de akkorra több utódja is kihajt. A rövid nyár miatt sajnos nálunk a termése nem tud beérni.

Néhány virág számára csupán egy nap az élet

Különlegességként a banánfa árnyékában elefántfület is találhatunk is, de Juliannáék megpróbálkoztak idén az ehető maracuja nevelésével is. Ezen kívül nagyon büszkék burjánzó golgotáikra, melynek virágai sokféle színben pompáznak.

– Ezek a virágok egy napot élnek csupán. Napközben kimegyünk, megkeressük a kinyíltakat, megcsodáljuk őket, este pedig már össze is záródnak a szirmok, és vége, elhervadnak. Számunkra hatalmas öröm és élmény látni ezt a csodát, ami igaz, csupán néhány órán át tart, de talán épp ettől olyan különleges. Van olyan virágunk is, ami sötétedéskor nyílik ki és reggelre hervad el. Ez a liget szépe, ami csupán egy éjszakán át pompázik. Ritkaság még a kertünkben többek közt a mexikói petúnia, a pompás kutyatej a sok tüskéjével és a murvafürt, – idegen nevén a bougainvillea – is. És nagy örömünkre épp ma reggelre három tavirózsánk is kinyílt – folytatta Julianna.

De nemcsak az lehet szép, amiből kevés példány van. A mocsári mályvák hatalmas virágai, a fuksziák, a hortenziák, a saját nevelésű muskátlik, a varjúhájak, a jégvirágok, az őszirózsák, a bársonyvirágok, a törzses rózsák és a kúpvirágok épp úgy díszíti a kertet, mint ritkaságszámba menő társaik. Mellettük pedig ott a rengeteg leander, melyek – úgy éreztem – Julianna személyes kedvencei.

Az élet körforgását szemlélteti a kiskert

– Mindegyik növényünket nagyon szeretem én is, és a párom is. Nagy könnyebbség, hogy a férjem mindenhol kiépítette nekem az öntözőrendszert, így nem kell a locsolókannával bajlódnom. Azt hiszen, ötvenszer fordulhatnék a kútra, ha nem így lenne. Persze munka ettől függetlenül is van bőven, de minket ez tényleg kikapcsol. Hamarosan jön az ősz, mikor felszedjük az elülső kertből az egynyári virágokat, kivisszük azokat a komposztálótelepre, a helyükre pedig elültetjük azt a sok száz hagymát, aminek virágában majd tavasszal gyönyörködhetünk. Nagyon sok virághagymám van, és ha meglátok valami újdonságot, akkor általában bővítem is a készletet. Hóvirág, gyöngyvirág, nárcisz, jácint, tőzike és tulipánok sokasága borítja be a tél végétől nyár elejéig a kiskertünket. Szeretem szemlélni az élet körforgását. Ahogy eldugjuk a hagymát, majd kibújik a virág a földből és levelet hajt majd szirmot bont, aztán pedig, ahogy halad az idő, egyre sárgul és elhervad. De csüggedni nem kell, mert tavasszal úgyis minden kezdődik elölről – jegyezte meg Julianna, aki hozzátette, sokaknak ajándékozott már gyűjteményükből, és a mai napig örömmel ad belőle barátainak, jó ismerőseinek, mert hiszi, a virágok valóban megszépítik az ember életét.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.