- hirdetés -

Minden nagy rendezvénynek van egyfajta utóélete, amikor a szakemberek értékelik a történteket, a szervezők munkáját, a lebonyolítást. A közönség reakciója mellett ez az egyik legfontosabb mutató.

Augusztus huszadika, a járvány miatt sok tekintetben rendhagyó volt az idén. Sok rendezvény elmaradt, mások – mint a Bogárzói Szent István napi lóverseny – új elemekkel gazdagodtak. Az orosházi lósport történetében először rendeztek Nemzeti Vágta előfutamokat. Tíz éves nézőcsúcs született és mint a következő értékelésekből kiderül, nem csak a közönségnek tetszett a rendezvény.

Winkler Zsolt, a Nemzeti Vágta szervezője

– Nagyon-nagyon jól sikerült ez a csütörtöki nap. Őszintén szólva nem is gondoltam, hogy Orosházának elsőre ilyen profi módon sikerül ezt megvalósítani. A pálya itt eltérő volt, nem a kis körpályán futottak a versenyzők és ez nem a technikásabb, inkább a gyorsabb lovaknak kedvezett, de ez alapjaiban nem befolyásolt semmit. A rendezőség megvalósított mindent, amit kértünk, nagyszámú közönség szurkolta végig a futamokat, remek hangulat és jó helyszín volt Bogárzón. Szeretném, ha hagyománnyá válhatna az Orosházi Vágta és jövőre folytathatnánk ezt a jól működő együttes munkát. A lovasoknak is tetszett a pálya, a fogadtatás és a többi körülmény, így csak jót tudok mondani, különösen annak fényében, hogy milyen kevés idő állt a szervezők rendelkezésére.

Tízéves nézőcsúcs dőlt meg augusztus 20-án (Fotó: Horváth Bence)

Az ügető versenyek és a Nemzeti Vágta futamainak lebonyolításában, mint évek óta mindig, most is segítettek a Kincsem Park profi szakemberei. Smulovics Zoltán versenytitkár kommentálta az ügető és a vágta futamait. Ő így látta a csütörtöki napot:

– Az évek, meg a rutin. Orosházán megszokhattuk, hogy kitűnő hangulatú versenyeket rendeznek. Ehhez idén hozzátett izgalomban és nézőszámban is a Nemzeti Vágta. Az ügető futamokon egy kivétellel csupa aktív, a Kincsem Parkban versenyző ló – köztük Derby helyezett – állt starthoz és ez garantálta a minőséget. Az orosházi közönség szakértő és igényes ebben a témában. A futamok izgalmasra és színvonalasra sikerültek, ráadásul hazai győzelem is született. A versenyzők, ügetők és vágtások egyaránt odafigyeltek, odatették magukat. Mint első Nemzeti Vágtás rendezvényről még azt se mondhatom, hogy voltak gyerekbetegségei. Úgy ment minden, mintha évek óta ezt csinálnák, ráadásul határon belüli versenyeket tekintve, látogatottságban benne van a top háromban – foglalta össze a versenytitkár.

Izgalmasak és színvonalasak voltak az ügetőversenyek is (Fotó: Horváth Bence)

Az Orosházi Lovas Egyesület szervezői számára igen nehéz feladatot tartogatott augusztus 20. A rendezvényt engedélyező kormányhatározat csupán három héttel a rendezvény dátuma előtt született meg, ráadásul még a Nemzeti Vágta által megkívánt feltételeket is ki kellett alakítani. Minden nehézség ellenére Kulik Ferenc elnök a jó emlékek közt raktározza el az idei versenyt:

– Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen rövid idő alatt is összeállt ez a csütörtöki nap. Az eddigi visszajelzések pozitívak és én is úgy érzem, hogy sikeres rendezvényt bonyolítottunk le. Köszönet illet minden résztvevőt, a bemutatózóktól a segítőkön át a versenyzőkig, hogy pontosan korrektül és főleg baleset mentesen zajlott le az esemény. Ezúton szeretném megköszönni Orosháza Önkormányzatának, a Petőfi Művelődési Központnak, a Városüzemeltetési Zrt-nek és valamennyi támogatónknak az önzetlen segítséget, mely nélkül nem valósulhatott volna meg ez a rendezvény – összegzett az elnök.

Reméljük, hogy a folytatás is hasonló lesz és jövőre is ilyen remek rendezvénnyel (is) köszönthetjük nemzeti ünnepünket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.