- hirdetés -

A ROADPOL nemzetközi közúti ellenőrzés keretében ezúttal a közlekedők sebességét ellenőrzik a rendőrök április 15. és 21. között.

Ismét ROADPOL akciót tart a rendőrség, míg az előző hónapban a biztonsági övek szabályos használatát ellenőrizték, addig a mostani héten kiemelt sebességellenőrzés folyik országszerte, valamint nemzetközi keretek között április 15. és 21. között, egészen vasárnap éjfélig.

– Ez azt jelenti, hogy egy útszakaszon több ellenőrzés is lesz, ugyanis egy baleseti helyzetértékelésnél a személyi sérülésekkel járó közlekedési baleseteket vizsgálva látható, hogy a menet közbeni szabálysértések, így a sebességtúllépés, az elsőbbség meg nem adása és a kanyarodási szabályok megszegése okozza a balesetek 80 százalékát – hangsúlyozta Kis Rozália rendőr százados, az Orosházi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti osztályának balesetmegelőzési előadója.

Hozzátette, hogy a ROADPOL ellenőrzések célja minden esetben, így most is csökkenteni a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek kockázatát. A sebességet traffipax készülékkel mérik a napokban, a rendőrök pedig az adott helyszínen meg is állítják azokat a járműveket, melyek vezetői a jogszabályban megengedett sebességet túllépik, így lakott területen belül az 50 km/h-t, lakott területen kívül pedig a 90 km/h-t.

A túllépés helyszíni bírsággal és közigazgatási bírsággal is sújtható, az előbbi 6 500 forinttól 65 000 forintig terjed, a helyszínen szabhatja ki a rendőr és a helyszínen adhat ki csekket, amit 30 napon belül kell befizetni. A közigazgatási bírság pedig 39 000 forinttó 390 000 forintig terjedhet, amihez büntetőpontot is szabhatnak ki a sebességhatárt átlépőkre a rendőrök.

Érdemes tehát továbbra is körültekintően, a szabályokat és a sebességhatárt betartva vezetni!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.