- hirdetés -

A ROADPOL nemzetközi közúti ellenőrzés keretében a biztonsági öv szabályos használatát ellenőrzik a rendőrök március 11. és 17. között.

Azokban a gépjárművekben, melyekben be van szerelve a biztonsági öv, azokat kötelező használni, az utasoknak rögzíteniük kell magukat az üléshez. Ez azt jelenti, hogy a KRESZ nem csupán a bekapcsolt övre hívja fel a figyelmet, hanem a rögzítésre. A biztonsági öv nem, illetve nem megfelelő használata közigazgatási bírságot von maga után, ami az utasokra is vonatkozik, továbbá a gépjármű vezetője büntető pontokat is kap.

A biztonsági öv helyes használatát ellenőrzik (Archív fotó: Horváth Bence)

A biztonsági öv alkalmazása nagyon fontos a gyermekek biztonságos utazása érdekében is. A három pontos öv 150 centiméter felett rögzít biztonságosan, amikor az övet a test előtt, vállnál tudjuk elvezetve becsatolni. 150 centiméteres magasságig a gyermekbiztonsági rendszer használatát írja elő a KRESZ, azaz bébihordót, gyermekülést és ülésmagasítót (az autó üléséhez szerelt biztonsági övbe rögzíteni kell, majd ezek után ültethető a gyermek az ülésbe, ahol szintén az ülés övéhez rögzítjük).

– A rendőri ellenőrzés mellett fontos, hogy a gépjármű vezetője és az utasok is belássák, hogy a biztonsági öv használata a balesetek súlyossági fokát csökkenti, továbbá az életüket mentheti meg egy ütközés esetén – tette hozzá Kis Rozália rendőr százados, az Orosházi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának balesetmegelőzési előadója.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.