- hirdetés -

Sorozatunk következő részében arról lesz szó, hogy mit helyezhetünk el a sárga színű szelektív kukába.

Általánosságban elmondható, hogy minden olyan hasznosítható tiszta csomagolási hulladékot helyezhetünk el a sárga szelektív gyűjtőbe, amit másodnyersanyagként újra lehet hasznosítani. Ezek közül is a szennyeződésmentes fém, papír és műanyag.

A szelektív kukába kerülhet minden olyan fém tárgy és csomagoló anyag mely nem tartalmaz más szennyező anyagokat (ételmaradék, festékmaradvány, vegyszer, stb.) és méreténél fogva is belefér az edénybe.

Tehát a sörös dobozok, konzerves dobozok, alufólia, dezodoros dobozok, fém zárókupak, egyéb kisebb fémtárgyak.

Fontos, hogy a nagyobb méretű és nehéz fémtárgyakat ne tegyük a gyűjtőedényekbe, mert kárt tehet magában a kukában és járművekben. A Dareh Bázis Zrt. tájékoztatója szerint ezek elhelyezhetők a hulladékudvarokban, vagy a MÉH telepeken, ahol fizetnek is érte. Az akkumulátorok szintén a hulladékudvarban, vagy a méhtelepen adhatók le.

Mi a teendő a műanyagokkal?

A műanyag mára az egyik leggyakrabban használt mesterséges csomagolóanyag és ez terheli, illetve szennyezi leginkább a környezetet. Legtöbbjük csak egyszer és rövid ideig használatos. Jövő évtől Európa több országában, így hazánkban is korlátozni fogják az egyszer használatos műanyagok forgalmazását, de még így is nagyon sok műanyag hulladék fog képződni, aminek visszagyűjtése és kezelése közös felelősségünk.

A nem megfelelően kezelt műanyaghulladék először szétporlad és mikroműanyagként bekerül az élő szervezetekbe és a táplálékláncba rákkeltő anyagként. A természetben ezeknek az anyagoknak közel ezer év a teljes lebomlási ideje.

Ezért is fontos, hogy lehetőleg minél ritkábban használjuk a műanyag szatyrokat és csomagolóanyagokat, de ha már muszáj igénybe vennünk, akkor a megfelelő helyre kerüljenek a használat után.

A tiszta (ételmaradék és egyéb szennyeződéstől mentes) műanyag zacskók, palackok és egyéb műanyagok helye a sárga szelektív kukában van.

Például a műanyag üdítős palackok (PET), műanyag zacskók, szatyrok és zsákok tisztán, műanyag kupakok, műanyag tányérok, poharak, evőeszközök tisztán, mosó- és tisztálkodó szeres flakonok kiöblítve, egyéb kisebb méretű műanyag tárgyak.

Ne tegyük a sárga szelektív kukába például a hungarocellt, a nagyméretű műanyag udvari játékokat, a vegyszeres flakonokat, a földdel, vagy ételmaradékkal szennyezett műanyagokat, ezeknek a vegyes kommunális kukában a helyük.

A papír könnyebben lebomlik, de előállítása környezetszennyező

Éppen ezért van arra szükség, hogy minél több papírt visszagyűjtve újrahasznosítsák azokat. A Dareh Bázis Zrt. szerint a használt papír könnyen és gazdaságosan újrahasznosítható, ennek ellenére még mindig nagyon kis mértékben sikerül a begyűjtése. A hazai papírgyárak külföldről hoznak be használt hulladékpapírt, mert itthon nem tudnak megfelelő mennyiséghez jutni.

Elszomorító adat, hogy a világon minden ötödik fát papírgyártás miatt vágnak ki. Magyarországon minden ember évente átlagosan 100 kg papírt használ el, amihez fejenként egy fát kell kivágni minden évben!

A szelektív sárga kukába a következő papírokat tehetők szennyeződés mentesen: üdítős és tejes dobozok – Tetrapak (kiöblítve), újságpapír, írólap, kartondobozok lapra vágva, papírzacskók, papírzsákok tisztán, csomagolópapír tisztán, tojástartó karton, egyéb tiszta papírok és kartonok.

A szennyezett (zsíros, ételmaradékos, vegyszeres) papírokat a vegyes kommunális kukákba tehetők, melyek a kezelés során lebomlanak.

Fontos, hogy a helytakarékosság érdekében a kukába helyezés előtt a flakonokat, dobozokat tapossuk laposra.

A sorozat előző részében a barna kukákról volt szó, az arról szóló tájékoztató cikkünket erre a linkre kattintva olvashatják el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.