- hirdetés -

Változatos programokkal köszöntötték állalapításunk évfordulóját Gádoroson. A község központjában tartott ünnepség mellett gasztronómiai bemutató, komolyzenei kamarakoncert és éjszakai focitorna is várta azokat, akik nem utaztak el a hosszú hétvégére.

A Millenniumi emlékműnél tartott megemlékezésen dr. Szilágyi Tibor polgármester elmondta, augusztus 20-a a magyarság, az ország, ugyanakkor a közösség ünnepe is. Méltatta Szent István királyt, aki telepítette a Kárpát-medencében az addig nomád életet élő népet, keresztény hitre térítette, kialakította a megyerendszert, az új társadalmi normákat.
– Ezen normák mellett élt és él a magyarság, ezt a hitet kell tovább vinnünk, ezt kell átadnunk utódainknak. Biztonságot, hitet, jövőképet kell nyújtani. Szent István szellemében kell az országot és Gádorost tovább építeni, stabilitását megőrizni. Azt kívánom, hogy az ünnepen érezzük át államalapítónk személyének, munkájának nagyságát – hangsúlyozta.

Szent István király örökségének megőrzésére hívta fel a figyelmet beszédében dr. Szilágyi Tibor polgármester (Fotó: Pernyés Edit/Oroscafé)

A faluvezető Széchenyi Istvánt idézve felhívta a figyelmet arra, hogy „egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen”.
– Erre a szemléletmódra van talán a legnagyobb szükség a mai Magyarországon és még inkább településünkön. Csakis így lehet hatékonyan, tiszta szívvel dolgozni családért, hazáért, községért és csakis így lehet tiszta szívvel, őszintén együtt ünnepelni, méltón az elődökhöz, méltón Szent István királyunkhoz. Ez augusztus 20-a legfőbb üzenete a ma emberének – emelte ki Szilágyi Tibor.

Az ünnepség után a kikapcsolódás került előtérbe. A helyi értékekre kíváncsiak a katolikus templomkertben megrendezett Gádorosi Ízek Napja elnevezésű rendezvényen betekintést nyerhettek a település gasztronómiai hagyományaiba, kóstolhattak, vásárolhattak. Délután pedig a Príma-díjas Alföld Quartet jóvoltából komolyzenei élménnyel gazdagodhattak.
– Az elmúlt időszakban volt egy pályázati sorozatunk, amelynek keretében kistelepüléseken játszottunk és nagyon kedves fogadtatásban részesültünk mindenütt. Ezért, amikor Fekete Tiborné önkormányzati képviselő megkeresett bennünket, nem volt kérdés, hogy igent mondjunk a felkérésre – tudtuk meg Hoffmann Ágnestől, az együttes vezetőjétől.

Nyáresti dallamokkal töltötte meg a község központját az Alföld Quartet
(Fotó: Pernyés Edit/Oroscafé)

A quartet nyáresti hangulatokat idéző muzsikával készült az alkalomra. Felcsendült Mozarttól a Kis éji zene két tétele, egy Kreisler-, és augusztus 20-a tiszteletére egy Weiner Leó-darab. A millennium tiszteletére emelt szobor tövében berendezett szabadtéri „koncertszínpad” és az árnyas fák alatti nézőtér a vonós zenével karöltve egyedi atmoszférát varázsolt a község központjába, és már biztos, hogy lesz folytatása a hagyományteremtő szándékkal megtartott koncertnek.

A könnyed dallamok a sportnak adták át a helyüket a harmadik Éjszakai Focitornán. Az ötlet Simondán Vilmos képviselő fejéből pattant ki a falunapok kapcsán. Szerette volna, hogy a pénteken és szombaton zajló rendezvénysorozat péntek estéje se legyen üres.
– Három éve éppen a falunap előtt lett kész a hátsó füves focipályán a világítás, nekem pedig eszembe jutott, hogy kihasználhatnánk egy ilyen torna alkalmával, ráadásul nem volna üresjárat a programban sem – árulta el a fiatalember. – Ez alkalommal ugyan augusztus 20-án rendezzük, de semmi más nem változott. A korábbiakhoz hasonlóan nyolc csapat vesz részt rajta, a hat helyi mellett egy békésszentandrási és egy pusztaföldvári gárda lép gyepre. A focistákat most is megvendégeljük vacsorával, hiszen ez a torna a sport szeretete mellett a közösségi élményről szól a labdarúgók és a nézők számára egyaránt – tette hozzá a főszervező.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.