- hirdetés -

A Szent István napi lóverseny minden évben nagyon várt és jelentős esemény Orosháza életében. Különösen igaz volt ez idén, ebben a rendezvény ínséges időszakban.

Már a délelőtt folyamán rengeteg érdeklődő érkezett Bogárzóra, a nap folyamán pedig, mintegy ötezren szórakoztak, szurkoltak a pályán, az utóbbi tíz év nézőcsúcsát jelentő idei versenyen.

Bár csak három hetük volt a szervezőknek, de így is sikerült tartalmas és színvonalas programról gondoskodni erre a napra minden korosztály számára. A szokásos ugrálóvár, kisállat simogató, kirakodóvásár mellett mazsorett bemutatókkal, triál bemutatóval, népi játékokkal, szekérhúzó versennyel, csikós bemutatókkal, a Puszta ötös fellépéseivel, kutyás és repülő bemutatókkal egészítették ki az egész napos sportprogramot.

Rendhagyó volt idén a verseny is. Először rendeztek Nemzeti Vágta előfutamokat a Bogárzói pályán. Az idei versenysorozat első állomása volt az Orosházi vágta, hisz az eredetileg tervezett első fordulót elmosta az eső. A vágta szervezői gondoskodtak róla, hogy valóban kiemelkedő esemény lehessen az orosházi verseny. Székely Tibor, hagyományőrző huszár ezredes, a Vágta főkapitánya nyitotta meg a versenyek sorozatát. Az egyes futamok előtt a Kecskeméti Hagyományőrző Huszárezred lovasai vezették fel a versenyzőket, akik Kézdialmástól Szilvásváradig, az ország szinte minden részéről érkeztek.

Elsőként a Kishuszár vágta fiatal lovasai léptettek a pályára, köztük az Orosházát képviselő Hajdu Fanni. A három előfutamból Orosháza, Újkígyós és Felsőpakony lovasa jutott az esti fináléba. Már a kicsiknél is voltak hallatlanul izgalmas versenyek, fej-fej melletti befutók. A „nagyok” versenyei sem okoztak csalódást a lovas sportok szerelmeseinek. Az Orosházi Vágta előfutamaiból Mándok, Kézdialmás, Szilvásvárad és Abony lovasa vívta ki az esti döntőn való indulás jogát.

Természetesen nem maradhattak ki a hagyományos Szent István napi lovasversenyek sem a programból. Megrendezték a póni és kettesfogatok akadályhajtását, a hibaidős akadályhajtást és a délután folyamán a kombinált hajtást is. Tapsolhattak a nézők a négyesfogatok, rendkívül látványos akadályhajtásán is. A szervezők három ügetőfutammal tették még látványosabbá és izgalmasabbá a nap versenyprogramját. A Kincsem Park versenyeiről jól ismert, kitűnő ügető lovak (köztük jó néhány orosházi tenyésztés) rendkívül izgalmas és jó színvonalú versenyt vívtak, a fővárosi versenyek szpíkere, Smulovics Zoltán kommentálásával.

Az Orosházi Vágta késő délutáni döntői, még mindig teli lelátók előtt zajlottak. A kishuszárok versenyét Újkígyós színeiben Makovicki Martin nyerte, az Orosházát képviselő Hajdu Fanni előtt. Ők ketten lehetnek résztvevői az októberi, budapesti döntőnek.

Izgalmas versenyt hozott az Elővágta döntője is. Nagy örömünkre Mándok, Kézdialmás, Szilvásvárad, és Abony képviselője mellett, szabad kártyával Orosháza lovasa is ott lehet majd a Hősök-terén.

Az Orosházi Lovas Egyesület egykori tagja, Makovicki Zoltán családja történelmet írt. A Nemzeti vágta történetében nem fordult még elő, hogy egy család, a vágta valamennyi számában képviseltesse magát. A négy Makovicki fiú közül Martin a Kishuszár Vágtán, Zoli a Nemzeti Vágtán, Ákos a vágta nemzetközi futamán Magyarország képviseletében, míg Ricsi a Fogat Vágtán szerepelhet és írhat új sorokat a családi dicsőségtáblára.

Jól szervezett és lebonyolított versenyben, izgalmakban, sportélményben és sok egyéb szórakozásban lehetett része azoknak, akik kilátogattak nemzeti ünnepünkön Bogárzóra. A szervezők számára magasra került a léc, kíváncsian várjuk a folytatást és persze a vágta októberi döntőjét.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.