- hirdetés -

Egy orosházi fiatalember, aki számos rangos elismerést tudhat már magáénak szakmájában. Az egykor az orosházi Táncsics Mihály Gimnáziumban érettségiző dr. Horváth Pétert Szeged mellett Finnországba is szólítja a munkája.

– Óvodás és általános iskolás koromban még állatorvos szerettem volna lenni, utána viszont egyre inkább a reál tárgyak felé húztam. Tanultam villamosmérnöknek is, de végül programtervező matematikusként diplomáztam, a doktori fokozatomat pedig digitális műholdképek feldolgozásából szereztem. Utóbbi felé is megvan az érdeklődésem már 15 éves korom óta, azóta viszont egy nagyon széles spektrumot végigjártam benne – mesélte dr. Horváth Péter.

A doktorálást követően tért át a biológiai kutatásokra. Jelenleg két munkahelyen igyekszik maximálisan teljesíteni, elsőként a Szegedi Biológiai Kutatóközpont egyik intézetének igazgatójaként. Másik munkahelye viszont Finnországhoz köti, ahol Helsinkiben egy európai molekuláris biológiai labor kutatócsoportjának vezetője. Mostanában leginkább a személyre szabott gyógyászat jelenti a profiljukat, különböző betegségekre, főként daganatokra próbálnak számítógép, biológia és orvoslás segítségével személyre szabott megoldásokat találni.

Mostanában a személyre szabott gyógyászat jelenti a profilját

– Korábban, amikor Svájcban dolgoztam, akkor foglalkoztam víruskutatással. Ezt azért fontos megemlíteni, mert most a koronavírus járvány kapcsán ismét ez teszi ki az időm több, mint 50 százalékát teszi ki. Valójában mi módszereket fejlesztünk, nem előírt, begyakorolt módszerek alkalmazásával foglalkozunk, hanem újakat próbálunk fejleszteni – árulta el.

Mint mondta, elsődleges munkaeszköze a mesterséges intelligencia és a számítógép, valamint az azáltal megoldható problémák köre. Így lényegében digitalizálják a biológiát és digitálisan dolgozzák fel intelligens algoritmusokkal, melyek olyan összefüggéseket próbálnak meglátni, amit egy orvos rendszerszerűen nem.

Szeged mellett Finnországba is szólítja a munkája

Munkáját az évek során számos alkalommal ismerték el, többek közt Szent-Györgyi díjjal, Bolyai plakettel, Pfizer Gyógyszerkutatási díjjal vagy épp a Facebook alapítójáról elnevezett Zuckerberg-díjjal is díjazták. Mind közül a Szent-Györgyi díjat tekinti a legnagyobb elismerésnek, amit olyan embertől vehetett át, aki témakörükben Nobel-díjat is kapott.

– Az egysejtszintű biológia ágában dolgozunk, ebben indítottunk el két nagyobb projektet is, lényegében mesterséges intelligencia kutatásokat végzünk, olyan intelligens gépeket csinálunk, amik maguktól próbálják megérteni az emberi szervezet egysejtszintű működését – mesélte.

Hozzátette, hogy ezen kívül a koronavírussal kapcsolatban is fejlesztettek egy teljesen új tesztet, melynek jelenleg külföldi kollégáival együtt a közjó érdekében való továbbfejlesztésén is dolgozik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.