- hirdetés -

A járvány következtében idén elmaradtak a méhészeti fesztiválok, különböző szakmai fórumok, ezeket kívánta legalább részben pótolni az orosházi székhelyű Königin-Trade Kft. a szombati nyílt nappal. A hagyományteremtő szándékkal megrendezett programra az ország számos régiójából érkeztek méhészek a Nyírségtől a Dunántúlig.

„Sikeresnek bizonyul a próbálkozásunk.” Így összegezte nagyon röviden elégedettségét az első pár óra elteltével Varga János cégvezető. Optimizmusa nem volt alaptalan, a méhészeti eszközök bemutatóját, valamint szakmai előadásokat is felvonultató nap több száz érdeklődőt vonzott.
– Hiányoznak a megszokott összejöveteleink, ahol a kollégák találkozhatnak egymással, megbeszélhetik tapasztalataikat, tanulhatnak egymástól, ezért is határoztuk el, hogy megszervezzük a mai találkozót – mondta el a Königin ügyvezetője. – Célunk ezzel egyrészt, hogy a saját fejlődésünket bemutassuk a méhészeknek, másrészt – mivel a szakmai rendezvények elmaradtak – többek között felkértük az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnökét, Bross Pétert egy összefoglalóra – ismertette a nap programjának egy részét.

Bross Péter előadásában kiemelte, nehéz év a mostani a méhészetek számára, a friss adatok igazolták az előrejelzéseket: az elmúlt évtizedek leggyengébb méztermése az idei, januárra várhatóan el is fogy a piacról a hazai méz. A 20 ezer magyar méhész közül azok tudnak majd talpon maradni, akik képesek alkalmazkodni és fejlődni.

Bross Péter, az OMME elnöke elmondta, a méhészetek talpon maradásának feltétele a fejlesztés, az alkalmazkodás (Fotó: Kovács Lajos)

Utóbbira jó példa a Königin, amely nem egészen egy éve költözött a Szentesi úti 900 négyzetméterről egy ennél többször nagyobb, új telephelyre. Mint Varga János hangsúlyozta, a 21. századi kihívásoknak már nem lehetett megfelelni a hagyományos gépekkel.
– Ahhoz, hogy a lézertechnikát be tudjuk vezetni a méhészetben, muszáj volt vásárolni új berendezéseket, amik elhelyezése a korábbi telepünkön gondot jelentett volna. A beruházások anyagi hátterét 50 százalékos önerő mellett pályázatból finanszíroztuk. Jelenleg négy és fél hektáros területen, 3600 négyzetméternyi épület áll rendelkezésünkre, ezeket belülről már sikerült szinte teljesen felújítani – részletezte a több százmillió forintos fejlesztést Varga János hozzátéve, a beszerzéseknél nem csak a saját piacuk igényeire, a méhészeti eszközök fejlesztésére gondoltak, hanem például az autóipar kiszolgálására is.

Az új gépekkel a cég bemutatása során a látogatók is megismerkedtek, szakmai tudásuk bővülését pedig dr. Rusvai Miklós egyetemi tanár, víruskutató előadása szolgálta, aki a mézelő méhek vírusfertőzéseiről és néhány más betegségükről beszélt.
– A vírusok jelenleg a legfontosabb károsítók között vannak akkor, ha a varróatka, mint átvivő is társul a fertőzésekhez. Védekezni részben azért nehéz, mert a méheknek nincsen immunrendszerük, egyetlen lehetőség az atka kártételének csökkentése – mondta el a szakember, a nyílt nap haszna kapcsán kiemelve, a méhészek a számukra szükséges eszközök, gyógyszerek, anyagok rendkívül széles palettájával találkozhattak arról nem szólva, hogy megoszthatták egymással a tapasztalataikat.

A gyulai Hajdú Tibor lenyűgözték a Königin fejlesztései (Fotó: Kovács Lajos)

– A méhésztársadalom rendkívül összetartó, jó találkozni a többiekkel, konzultálni velük, megbeszélni a jövő évi felkészülést, és jó megismerkedni az orosházi fejlődéssel, fejlesztésekkel. Ezt már a gyulai Hajdú Tibor árulta el, akit lenyűgöztek az új méhészeti eszközök. – Emellett kicsit kisírtuk magunkat egymás vállán az idei év miatt, ami mindannyiunknak megkönnyebbülés – tette hozzá nevetve.

A rendezvény első volt, de minden bizonnyal nem utolsó, a Königin hagyományt kíván teremteni. Abban pedig szervezők és érdeklődők egyaránt bíznak, hogy jövőre nyugodtabb és sikeresebb termelési időszak után találkozhatnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.