- hirdetés -

Szemenyei Balázs Orosházán nőtt fel, de már fiatalon nekivágott a nagyvilágnak, és a nyelvtanításban találta meg önmagát. Néhány éve bukkant a neten egy statisztikára, mely az alapján rangsorolta az európai országokat, hogy lakóinak hány százaléka képes megszólalni egy idegen nyelven. Magyarország az utolsó helyen állt. Balázs ekkor döntött úgy, ösztönző céllal ír egy könyvet a nagy „mumusról”, a nyelvtanulásról.

Szemenyei Balázs 21 éves kora óta él külföldön. Idegenforgalmi és vendéglátós végzettséggel hagyta el Magyarországot, előbb Angliába költözött, itt dolgozott pincérként hat éven keresztül. Igaz, középfokú nyelvvizsgával vágott neki az útnak, mégis hamar megtapasztalta, hogy a papír és a tényleges nyelvhasználat nem állnak egymással egyenes arányosságban. De rá volt kényszerítve, hogy tanuljon, hiszen pincérként szüksége volt a nyelvismeretre, főleg, ha a vendégeknek extra igényei voltak, vagy netalán ételallergiás megbetegedésben szenvedtek.

– A „muszáj” volt a legjobb és a legfőbb hajtóerő. Szerencsére volt egy magyar kollégám, akivel tudtuk egymást segíteni. Egy éven át a munkám által bővítettem a nyelvtudásomat, később viszont beiratkoztam egy nyelviskolába is, ami nagyon jó döntés volt. Jobban megértettem a nyelvtani szabályokat, azt, hogy mit és miért használunk úgy, ahogyan – mesélte.

Négy ország, öt nyelv

Balázs a hat évnyi Londonban töltött idő után Olaszországba költözött, ahol idegenforgalomban helyezkedett el. Itt már az angol nyelvet az olasszal bővítette, előbb egy nyelvtanár segítségével, majd önállóan képezte magát. Ebben az időben kezdett ráérezni, hogyan lehet egyedül hatékonyan nyelvet tanulni. Olaszország után Spanyolországba került, itt kezdett el hivatalosan is nyelvtanítással foglalkozni.

Szemenyei Balázs, a Megvagy, mumus! szerzője

– Katalóniában éltem. Bizonyára sokan hallottak már arról, hogy ez az autonóm közösség mennyire különálló népként tekint magára. Be sem fogadják addig az embert, amíg az nem ismeri a katalán nyelvet. Így hát spanyolul és katalánul is tanultam egyszerre, hogy könnyebben be tudjak beilleszkedni. Sikerült is, de mégsem telepedtem le itt, továbbköltöztem Portugáliába – folytatta.

Balázs nagyon megszerette az idegen nyelveket. Jelenleg angolt oktat főként felnőtteknek, de a fiatalabbak is megfordultak nála. Ez azért is hasznos a számára, mert így minden korosztályról sikerült már tapasztalatokat szereznie. Nagyobb rálátása lett arra, milyen életkorban mely módszerekkel a leghatékonyabb a nyelvtanulás. Megszerzett tudását nem akarta magában tartani.

Annyi mindenben jók a magyarok…ez a kivétel

– Mikor egy statisztikát nézegetve rádöbbentem, hogy a magyarok az európai országokhoz képest mennyire el vannak maradva nyelvtudás tekintetében, úgy éreztem, ez ellen tennem kell valamit. Elgondolkodtató volt a számomra, hogy miért lett ennyire rossz az eredményünk, mikor annyi minden másban ott vagyunk az élvonalban. Annyi tudóst nevelt már ki a haza, napjainkban is rengeteg a tehetséges magyar kutató, ott vannak az élsportolóink is és még sorolhatnánk, mi mindent ért el ez a kis ország. De valamiért a mai napig nem sikerült eredményesnek lennünk a nyelvtanulás terén. Innen jött az ötlet, hogy nyelvtanári és – tanulói tapasztalataimmal talán ösztönözni tudnám a magyarokat arra, hogy képezzék magukat e téren, hiszen az idegennyelv-tanulás valójában nem „mumus”, hanem egy járható út – emelte ki.

Így hát megjelent Szemenyei Balázs első könyve, Megvagy, mumus címmel. Ez nem egy tipikus nyelvkönyv. A kiadvány tele van ötletekkel, praktikákkal, egyéni látásmóddal, módszerekkel.

– A nyelvtudás hiánya miatt lehet okolni az oktatási rendszert vagy akár a nyelvünket is, amiért az annyiban különbözik a többitől. Mondhatjuk azt is, hogy halmozottan hátrányos helyzetűek vagyunk ebből a szempontból. De nézzük meg a finneket, akiknek szintén van egy olyan nyelvük, mely nem hasonlít semelyik másikra, mégis a lakosság nagyon magas százaléka folyékonyan beszél angolul.

Balázs azon a szemléleten szeretne elsősorban változtatni, hogy nyelvet tanulni csak nyelvtanár segítségével az iskolapadban lehet.

Azt olvasd, ami érdekel! – politika, sport, történelem, bármi

– Persze, ránk tanárokra is szükség van, de emellett számtalan lehetőség van még. A mindennapokon is tudunk a fejlődésünkért tenni. A XXI. századi technikákat kihasználva, akár telefonon is bármikor tanulhatunk. Olvashatunk, zenét vagy híreket hallgathatunk, videókat nézhetünk a választott idegen nyelven. Abban a témában keresgéljünk, ami érdekel minket! Ha a sportot szeretjük, akkor keressük azt, ha a politika vagy a közélet érdekel, akkor lapozzunk ezekre az oldalakra! Elképesztő számban vannak jelen az interneten ingyenes anyagok. Amit nekünk hozzá kell tennünk, az már csak az akaraterőnk és a kitartásunk. Mert a kezdet nem könnyű, de megéri – hangsúlyozta.

Itt a segítség! Motivációt és ötletet ad. (Fotó: Horváth Bence)

A könyv röviden bemutatja az olasz, az angol, a spanyol és a német nyelvet, kiemelve a köztük lévő különbözőségeket és hasonlóságokat egyaránt. Ha valakinek sikerült már egy bizonyos szinten megtanulnia a választott nyelvet, és azt használva kezd magabiztossá válni, akkor nyugodt szívvel kimondhatja a kulcsmondatot: Megvagy, mumus!

Az áprilisban megjelent könyv mellé Balázs egy ingyenes nyelvtanulási blogot is indít, mely az alábbi linken érhető el. A szerző az interaktív oldalon várja a hozzászólásokat, kérdéseket egyaránt. Kiemelte, ő nem tanár-diák viszonyt szeretne kialakítani az olvasókkal, hanem azt szeretné, ha ő is tanulhatna és tanácsot kaphatna a látogatóktól.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.