- hirdetés -

A nyár dereka a mezőgazdaságban mindig a betakarításról szól. Az őszi vetésű kalászosok szolgáltatják ilyenkor a fő témát. A megyei adatokat ismerjük, de mi a helyzet Orosházán?

Horváth Józseftől, az Orosháza és Térsége Gazdakör elnökétől kaptunk tájékoztatást, melyből kiderül, hogy az összes nehézség ellenére, az orosházi határban dolgozó gazdák eredményei több ponton is meghaladják a megyei átlagot.

– Az orosházi határban az aszályos , hideg tavasz ellenére a gabonák mennyiségét tekintve elfogadható eredmény született őszi búzából és őszi árpából is. A megyei 5.2 tonnás hektáronkénti átlaggal szemben a gazdáink 5.5 – 5.7 tonnás eredményt értek el őszi búzából. Az árpa átlaga megközelíti a 6 tonnát. A megyei átlagnál környékünkön szintén jobb a repce termés. a megyei 2.3 tonnával szemben 2.8 – 3.2 tonna, de vannak területek Orosházán ahol elérte a 3.5 tonnát is. Sajnos a kenyérgabona nagyobb része (75-80%) takarmány minőségű, viszont ennek a tonnánkénti ára is eléri az ötvenezer forintot – sorolja a gazdaköri elnök.

A búza minőségének nem tett jót a sok eső MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A búza minőségének nem tett jót az érési időszak végére beállt csapadékos időjárás. Mint megtudtuk, a toxin tartalmával nincs probléma, de az esős idő miatt a sikértartalma és a hektoliter súlya kevesebb a megszokottnál, illetve az étkezési célra értékesíthető gabonáénál.

– Nagy jelentősége lenne az öntözés fejlesztésnek, az öntözött terület növelésének. Ezt jól mutatja a kiscsákói példa, ahol egy 16 hektáros, öntözött területről az orosházi átlagot is jelentősen meghaladó mennyiségű és minőségű búzát takaríthattak be – teszi hozzá Horváth József.

A szalma betakarítást az orosházi gazdák majdnem teljes egészében befejezték. A tarlóhántás munkálatai is a vége felé járnak. Fontos munka ez a parlagfű elleni védekezés és a talaj nedvességmegtartásának szempontjából.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.