- hirdetés -

Egyre több az autó, egyre többen vezetnek, egyre többen szereznek jogosítványt. A fontos irat birtoklásának azonban feltétele a sikeres forgalmi vizsga, melynek útvonalait városunkban megváltoztatták a közelmúltban.

Minden szükségszerű változtatásnak – sokszor egészen egyszerű – oka van. Erről beszélgettünk Duna András gépjármű oktatóval.

Van tizenhat vizsgaútvonal, amelyek közül az egyiken kell végig haladnia a vizsgázónak. Mindegyik tartalmaz jó néhány olyan közlekedési helyzetet, melyet készség szinten kell tudni megoldani a vizsgázónak. Van benne megfordulás, parkolás, stb. A tizenhatból a vizsgázó húz egyet és azon az útvonalon irányítják végig a vizsga során.

Az új útvonalak jobbak lettek a tanulók és az oktatók számára is (Fotó: szon.hu)

– A forgalmi vizsgák a Mezgéből indultak, de ezt a helyszínt az oktatói, és tanulói létszám „kinőtte”. Vizsganapokon nagy volt a tumultus, különösen, ha más megyéből is érkeztek vizsgázók. A tanároknak nem jutott már parkoló hely és a tanuló kocsik számára is szűk lett a placc. Ezt a problémát úgy oldották meg, hogy a Gyulai Szakképzési Centrumon belül, a Tudásparkba vitték ki a vizsga helyszínt. Itt a vizsgabiztosok kaptak egy kulturált, megfelelő nagyságú helyiséget, illetve nagyobb a terület. A Tudáspark udvarából sokkal több autó tud biztonságosan elindulni, beérkezni, beférnek a teherautók, az autóbuszok is. Alapvetően az útvonalak indulási pontja változott, de más alakítások is történtek. A Közlekedési Felügyelet kivett néhány veszélyes, szűk helyet a vizsgaútvonalból és néhány olyan pontot, ahol a tanuló kocsik akadályozták a normál forgalmat. E mellett bekerült néhány olyan elem, amely nehezebb és ahol a delikvens megmutathatja rátermettségét – foglalta össze Duna András.

Mint megtudtuk, sokkal forgalom barátabbak lettek az útvonalak, több manőverezési lehetősége lett a tanulónak, oktatónak egyaránt. Több lett a hely a parkolási és egyéb kötelező feladatok számára és így a város forgalma zökkenőmentesebb lett. Apróbb hátránya az új helyszínnek, hogy vizsga előtt és után a tanulónak ki kell menni, be kell jönni.

Duna András szerint az oktatás és vizsgáztatás az utóbbi időben jó irányba indult el. Cél, hogy kicsit technikásabbak legyenek a tanulók, jobban illeszkedni tudjanak a forgalomba, fel tudják venni annak ritmusát és minél jobban sajátítsák el a biztonságos, dinamikus közlekedést.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.