- hirdetés -

„Nem tudom szavakkal leírni, mit érzek”, „Fantasztikus emberek”„Még nekem is hihetetlen”. Így ír Márta János arról a múlt szombati rendezvényéről, mely egész Nagyszénást felrázta. Az egész úgy tíz évvel ezelőtt néhány aláírással indult, mára viszont egy kivételes, összetartást példázó, egész napos rendezvény lett belőle.

Márta János mozgáskorlátozott nagyszénási fiatalember hosszú évek óta rajong az autó- és motorversenyekért. Szenvedélye olyannyira komollyá vált, hogy elkezdett mindent gyűjteni, ami ezekkel a sportágakkal kapcsolatos. Versenyzők aláírásait, pólókat, kabátokat, serlegeket, fotókat, magazinokat, sőt alkatrészeket is. Egy komoly gyűjteményre tett szert az elmúlt évtizedben, melynek legnagyobb különlegessége, hogy egyik darabja sem pénzért vásárolt. János mindent ajándékba kapott. De nemcsak a tárgyak lettek az övéi, azoknál sokkal többel büszkélkedhet ma már: fanatizmusának köszönhetően barátságokat is nyert. Kerekesszékesként a autó- és motorversenyzők barátságát.

Kiállítás, bemutatók, szimuláció

A Nagyszénási Kulturális Központ tánctermében augusztus 8-án Márta János gyűjteményéből tárlat, a Nagyszénási Fürdő előtti parkolóban pedig autó- és motorkiállítás nyílt. Az egész történetben talán az a leghihetetlenebb, hogy az ide érkező vendégkiállítók és bemutatót tartók mind ingyen jöttek el a Békés megyei településre. Budapestről, Szolnokról, Miskolcról és Tatabányáról is érkeztek csapatok, eljött a Gender Racing Team, a Zengő Motorsport, Eke Ádám és drag csapata, a helyiek által jól ismert Kárai Péter is és a nagyszénási Benkő Antal, akik drift autókat állítottak ki. Az idősebb Benkő Antal és több helyi pedig veteránautókat és -motorokat hoztak a helyszínre. A kiállítások mellett Palatinus Attila stunt riding bemutatójával és sok-sok relikviával várták a programra az érdeklődőket. 

– A kiállításon szereplő tárgyak közül egyet sem vásároltam. Mind ajándék, amit hosszú e-mailezés, levelezés után sok esetben postai úton kaptam meg. Hihetetlen számomra ez az egész, az, hogy mennyi önzetlen ember segített ennek a napnak a megvalósításában. A rendezvényt gyereknapra terveztem, de sajnos a járvány közbeszólt. Viszont most is sikerült családias hangulatot kialakítanunk, ahol a felnőttek és gyerekek egyaránt jól érezték magukat. A Zengő Motorsport például komplett kamionnal érkezett, hoztak egy versenyautót, az idei versenyzőjük, Boldizs Bence Seat Leon Cupráját és egy szimulátort is, ez utóbbi kipróbálásáért tényleg sorba álltak a gyerekek. A Gender Racing Team is versenyautóval érkezett, egy F-3 bajnok 2019 versenyautót hoztak kiállítani. Ez a nap nem a pénzről szólt. Az egész rendezvény ingyenes volt – hangsúlyozta Márta János.

A főszervező kiemelte még Podani Milán stuntridert és édesapját, valamint Méhész Attilát és Szél Imrét, akik szintén aláírásokkal, zászlókkal és keretezett képekkel gazdagították a kiállítást.

Jövőre talán Besenyei Péter is eljön

A versenyzők több száz kilométerről jöttek, önzetlenül. A rendezvény tavaly debütált, de aki idén eljött, azt mondta, sikerült felülmúlni a 2019-est.

– Lesz folytatás jövőre is. Az idei társaság is újra eljön, és még többen csatlakoznak majd hozzájuk. A remények szerint Talmácsi Gábor és Kiss Norbert is itt lesz majd. Nagyon jó kapcsolat alakult ki a versenyzőkkel. És ezek nemcsak olyan kapcsolatok, hogy ráírok facebookon, és majd visszaír egyszer. Komolyabb barátságokról van szó. És mindig újak és újak szövődnek. Besenyei Pétertől is kaptam most egy dedikált könyvet, amit a Gender Racing csapata hozott el. Péter azt üzente, jövőre ő is megpróbál eljönni. Persze nem repülővel, hanem autóval – tette hozzá mosolyogva János.

A kiállítókon és bemutatózókon kívül rengetegen támogatták a rendezvényt, a városvezetéstől a művelődési házon át a polgárőrökig nagyon sokan tettek azért, hogy a szombati nap ilyen remekül sikerüljön. A hét végéig, vagyis augusztus 16-ig a Márta János gyűjteményéből készült kiállítás megtekinthető a Nagyszénási Kulturális Központban. Jövőre pedig bizonyára még több darabbal büszkélkedhet majd a tárlat, hiszen ahogy János mondta, ő bizony nem tudja a gyűjtést abbahagyni. Mindig lesz új csapat, új versenyző, akivel felveheti a kapcsolatot, így folyamatosan bővítheti kincstárát.

De megéri mindezt szívből csinálni, mindezért tűzön-vízen át hajtani, hiszen ahogy Zengő Zoltán is írta barátjának: „Példamutató vagy! Dolgozol és küzdesz az álmaidért! Én csak annyit tudok mondani: Ne hagyd abba, mert jól csinálod, a kitartásod meghozta a gyümölcsét! Mögötted állunk, és mi, mint sokan mások, tudjuk, mit jelent ez számodra, számunkra! Hajrá, Magyarok! Hajrá, Márta János! Hajrá, Nagyszénás!”

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.