- hirdetés -

A tizedik alkalommal útjára indult Magyarok Kenyere program, búza összeöntési ünnepsége díszvendége volt Kövér László, az országgyűlés elnöke.

Trianon századik évfordulóján, az ünnepség helyszínéül nem véletlenül választották Szarvast, az egykori Magyarország mértani középpontját. Az ünnepségen készült interjúnk során természetesen a Magyarok Kenyere program mellett a fő téma a Nemzeti Összetartozás Éve volt.

A házelnök elmondta, minden meghívást örömmel fogad, de vannak olyan alkalmak, melyek kiemelkednek az átlagos ünnepek közül. A búza összeöntés ünnepe ilyen volt.

A házelnök személyesen is segített a búza összeöntésben (Fotó: karpathir.com)

A kormány rég a zászlajára tűzte a magyarság összetartozásának ügyét. Mennyire tették magukévá a polgárok, illetve mennyire hallják meg az ezt ellenzők hangját?

– Ehhez vissza kell mennünk 2004 december ötödikéig, ahhoz a kampányhoz, melyet Gyurcsány Ferenc és elvbarátai indítottak a Trianon által elszakított magyarság befogadása ellen. Ekkor többen hallgattak a gonosz hangokra. De voltak sokan, akik már másnap megbánták, hogy nem mentek szavazni. 2010-ben a kormány nem homokra épített, amikor meghirdette a magyarság határok feletti összetartozását. Ehhez úgy látom meg is van a társadalmi többség, úgy az állampolgárság kiterjesztéséhez, mint az elszakított nemzetrészek oktatásának támogatásához, vagy épp a gazdaság fejlesztési programokhoz. Érdekes módon a külhoni magyarság fejlődése, erősödése visszahat az anyaországiakra is, nem is beszélve Magyarország presztízsének erősödéséről.

– Jó ma magyarnak lenni Európa közepén?

– Úgy tűnik igen. Az utóbbi időben nagyot fejlődött a megítélésünk a szomszédos országok többségi lakosságának a szemében is. Kárpátalján több ezer ukrán tanul magyarul. A román sajtóban is egyre több olyan cikket olvashatunk, amiben példaként állítják a román kormány elé a magyarországi nemzetpolitikát. Nem véletlenül hangzott el a szerb radikális párt képviselői részéről, hogy a magyarok iránti tisztelet kifejezéséül támogatják Pásztor István újbóli házelnöki kinevezését a Vajdasági Parlamentben. Az elmúlt tíz esztendőben nem csak anyagilag erősödtünk meg itt a Kárpát-medencében, hanem önbizalomban, önbecsülésben és mások általi megbecsülésben is. Ehhez kellenek az ilyen programok, mint a Magyarok Kenyere, vagy épp az olyan összefogás, mint az orosházi gazdakör által kezdeményezett Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.