- hirdetés -

Megélénkült az élet az orosházi nagycsaládos egyesület háza táján a veszélyhelyzet után. Több országos és régiós programba is bekapcsolódtak, de saját ötleteiket is igyekeznek megvalósítani. Benedek Szilvia elnök beszélt az éppen zajló és a tervezett eseményekről.

A járvány a Nagycsaládos Egyesület Orosháza (NEO) programjainak is keresztbe tett, azonban amint lehetett, ismét elkezdték a már megszokott összejöveteleik szervezését, illetve újdonságokban is gondolkoznak.

Az országos szervezet felhíváshoz kapcsolódva jelenleg is folyik rászoruló családok üdültetése.
– A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) 1600 családot tud elküldeni nyaralni egy felajánlásnak köszönhetően Gyulára, Zalakarosra vagy a Balatonra. A dél-alföldi régióra 65 szoba, valamint mobilház jut, amelyekben orosházi nagycsaládok is eltölthetnek egy-egy hetet – részletezi az egyik most futó programot az elnök. – Az első turnus már lement, érkeznek a visszajelzések, és azt látom, hogy végtelenül hálásak a lehetőségért. Olyan családokról van szó elsősorban, amelyek a COVID-járvány alatt a segítségünket kérték elektronikai eszközök terén, hogy a gyerekek számára biztosítani tudják a tanulási feltételeket. Ebből is látszik, hogy szinte biztosan nem jutottak volna el üdülni sehová – teszi hozzá Benedek Szilvia.

A tavalyi karácsonyváróhoz hasonlót idénre is terveznek, bíznak benne, hogy a járvány azt már nem akadályozza meg (Fotó: archív/Kecskeméti Krisztina)

A Szeretet Ízei keretében befőző automaták segítségével eltett befőtteket, szörpöket, lekvárokat gyűjt a NEO.
– Még tavaly kapott az országos szervezetünk 50 darab automatát magától a gyártótól, nálunk Orosházán is van kettő. A program keretében arra kérjük a berendezést használó családokat, illetve bárkit, aki segíteni szeretne, hogy a befőttekből ajánljanak fel egy-két üveggel, hozzák be az egyesületi házba. Az összegyűlt finomságokat egy átadó ünnepség keretében olyan családok kapják majd, akiknek nincs lehetőségük gyümölcsöt termelni vagy nincs hagyománya náluk a befőzésnek – mondta el a felhívásról az elnök.

A nagycsaládok segítése és az olvasás népszerűsítése a célja a Petőfi Irodalmi Múzeum és az EMMI által közösen kiírt Könyvet Otthonra programnak. Összesen 4000 olyan könyvcsomagot osztanak szét, amelyekben a család minden tagja talál magának olvasnivalót.

Orosházán is kezd élénkülni az élet

– Az EFOP keretében hamarosan ingyenes, négy alkalmas művészetterápiás foglalkozás indul felnőtteknek, amelyre augusztus 5-éig várjuk a jelentkezőket. A lényege röviden, hogy egy terapeuta vezetésével kreatív művészeti tevékenységek segítségével dolgozhatják fel a résztvevők az őket foglalkoztató problémákat, a szorongásaikat, félelmeiket. A gyerekeknek pedig az egyik nagyon aktív tagunk főzősulit szervez a nemrégiben elkészült egyesületi konyhán, hogy megismertesse őket az alapokkal, de nem titkolt szándék a közösségépítés sem – ismertette a helyi kezdeményezéseket Benedek Szilvia.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.