- hirdetés -

Péntek délután nagyszabású ünnepség keretében keverték össze a Magyarok Kenyere Program számára felajánlott búza adományokat.

A tizedik alkalommal meghirdetett akcióra a határon innen és túlról érkeztek, érkeznek az adományok. Az ünnepség helyszíne is szimbolikus volt, hisz a Nemzeti Összetartozás Évében, Trianon századik évfordulóján, a magyarság összefogása jelképének számító program ceremóniáját a Trianon előtti, nagy Magyarország mértani közepén, Szarvason tartották meg.

A búza összeöntési ünnepséget megtisztelte jelenlétével és a magyar, valamint a székely himnusz közös eléneklése után köszöntőt mondott Babák Mihály, Szarvas város polgármestere, Dankó Béla, a térség országgyűlési képviselője, Jakab István, a MAGOSZ elnöke, Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Gergely István, a Magyarok Kenyere Alapítvány kuratóriumának székelyföldi tagja, Győrffy Balázs, a NAK elnöke és Dr. Nagy István, agrárminiszter. Ünnepi beszédet mondott Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Dr. Nagy István agrárminiszter: „Köszönöm”. (Fotó: kapott)

Nagy István agrárminiszter első szava a mikrofonhoz lépés után az volt: Köszönöm. Megköszönte, hogy a magyar gazdák ismét összefogtak, hogy az épp csak közepes termésből is elhozták adományukat, hogy juthasson azoknak is, akiknek még kevesebb van. A felszólaló prominensek valamennyien kiemelték az összefogás nagyszerűségét és szót ejtettek a rossz emlékű trianoni diktátumról is, kiemelve, hogy az akkori döntéshozók hazánkat szét tudták szakítani de a nemzetet nem.

A közjogi méltóságok, a magyarországi megyék képviselői és a külhoni magyar gazdaszervezetek delegáltjai öntötték a zsákokból a búzát a Magyarok Kenyere dézsájába. Az ünnepélyes búza összeöntés után a Kárpát-medence minden részéből érkezett kenyérgabonát ökomenikus szertartás keretében áldották meg a három nagy történelmi egyházat képviselő lelkészek. A Magyarok Kenyere további összetevői is nemzeti összefogással érkeztek meg az ünnepségre: a kovászt a felvidéki magyar közösségből, a sót az erdélyi Parajdról, míg a vizet Kárpátaljáról, a Fekete-Tisza forrásától hozták a határon túli magyar gazdák.

„Két pár ökör tevé a fogatot”. Úton a búza és az ünneplők a malom felé (Fotó: kapott)

A Szózat eléneklése után az ünneplők átvonultak a Szarvasi Szárazmalomba, az ország egyetlen működő szárazmalmába, ahol a búza látványőrlését nézhették meg. A „molnármester” ezúttal Kövér László házelnök és Jakab István MAGOSZ elnök volt. A lóvontatású szárazmalomban megőrölték az első három zsák – immár összekevert – búzát.

A trianoni békediktátum 100 éves évfordulóján – hála a magyar gazdáknak – mostanra az egész Kárpát-medencében, sőt a nagyvilág magyar közösségeiben is elmondhatjuk . „Egy kenyéren vagyunk”.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.