- hirdetés -

Harminc éve alakult újjá az Orosháza és Vidéke Ipartestület. A város szorgos iparosait összefogó és segítő szervezet múltja sokkal régebbre nyúlik vissza. Mostani formájának kialakulásához kellett a rendszerváltás.

1885. május 11-én hagyta jóvá a vármegyei alispán az orosházi ipartestület alapszabályát. „Az ipartestület czélja: a testületi tagok közt a rendet és az egyetértést fenntartani, az iparosok érdekeit előmozdítani, s őket haladásra serkenteni. Ez okból gondoskodik: hogy az iparosok és segédek közt rendezett viszonyok álljanak fenn, hogy a tanonczok ügye rendeztessék.”

A megalakulást követően virágzott fel Orosháza ipara. Két világháború és a történelem és politika viharai edzették, de a második világháború utáni helyzet a testület feloszlatásához és államosításához vezetett.

1990-ben határoztak arról, hogy ez a szervezet is alakuljon újra ipartestületté. Egy év múlva 16 ezer példányban megjelentették az Orosháza és vidéke iparosait feltüntető Szaknévsort, mellyel kereken fél évszázados hiányt pótoltak. Az újjá alakult szervezet, Németh Béla, volt polgármester, alpolgármester, önkormányzati képviselő vezetése alatt sokat tett a testület alapfeladatain felül is a város érdekében.

– Napjainkig aktuális a szakmunkástanulók képzése, gyakorlatra való elhelyezése. Az Ipartestület folyamatosan tartotta-tartja a kapcsolatot az oktatási intézményekkel, nem egyszer a tanárokkal közösen szülői értekezletet, pályaválasztási fórumot is rendeztünk. Éveken át folytattunk vállalkozói igazolvánnyal kapcsolatos ügyintézést, voltunk alirodája a vállalkozásfejlesztési alapítványnak, és hosszabb ideig is Jogpontot üzemeltettünk. – mondta el Fehér Béla, az Ipartestület jegyzője.

1994-ben, a városalapítás 250. évfordulóján, első alkalommal rendezték meg a Horváth Károly-emlékversenyt és nemzetközi veterán jármű fesztivált, Horváth Károly, az Ipartestület felügyelő bizottságának korábbi tagja tiszteletére.

A 2015-ös emléktábla avatás Németh Béla, Dávid Zoltán, Lacki János atya (Fotó: Fehér Béla)

2015-ben megkapták az Orosháza Városért díjat és ez év óta a székház falán emléktábla hirdeti, hogy 130 éve működik szervezett kézműipar Orosházán. Az elmúlt évek legnagyobb eredménye talán mégis a Százhúsz éves az Orosháza és Vidéke Ipartestület című kötet megszületése 2006-ban, mely a leginkább „kézzelfoghatóan” bizonyítja az Ipartestület életképességét, akarat- és szervező erejét.

Kezdeményezésükre hozták létre a Thék Endre díjat, mellyel a legjobb orosházi kisvállalkozásokat díjazzák. Több ipartestületi tag kapta már meg a díjat: Sára Károly, Feldmann József, Vigyikán György, Győri András.

Idén a koronavírus járvány új feladatok elé állította a testületet, a bevezetett speciális szabályok értelmezése, alkalmazásának segítése lett a fő feladat. Az ipartestület legfőbb döntéshozó szervezete, a taggyűlés összehívását is el kell odázni, ezt tovább nehezíti Németh Béla elnök úr betegsége és hosszabb időt igénybe vevő gyógyulása.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.